Oris Aquis Date X Bracenet: het resultaat van een duurzame samenwerking

Oris kondigt een nieuwe samenwerking aan met de maatschappelijk verantwoorde onderneming, Bracenet. Deze onderneming maakt accessoires die gemaakt zijn van gerecyclede visnetten. De opbrengsten doneren zij vervolgens aan organisaties die zich inzetten voor de bescherming van de zee en het milieu in het algemeen.
Oris en Bracenet slaan hun handen in een en proberen een spectaculair horloge te ontwerpen en produceren met deze zogeheten spooknetten. Of dit ze gaat lukken, lees je verderop in het artikel. Eerst nemen we je kort mee in de duurzame plannen van Oris.
De ‘’Change for the Better’’ campagne
Als het gaat om duurzaam denken, doen en handelen zijn er een aantal dingen die een bedrijf als Oris zou kunnen ondernemen. Als eerste kunnen ze een kritische blik werpen op hun eigen bedrijfsvoering. Ten tweede kunnen ze kijken naar het productieproces van hun horloges. Tot slot, kan het Zwitserse horlogemerk kijken hoe ze hun omgeving positief kunnen veranderen. Na jaren van hard werken kan Oris met gepaste trots zeggen dat zij in alle drie gebieden actief zijn. Zo hebben ze bijvoorbeeld de milieu-impact aangepakt van de fabriek en het portfolio van duurzame leveranciers uitgebreid.
In 2021 heeft Oris de klimaatneutrale status gekregen van de onafhankelijke organisatie, ClimatePartner. Vorig jaar bracht het horlogemerk voor het eerst zijn Oris Sustainability rapport uit en startte tegelijkertijd het Oris Emissiereductie Programma. Het doel ervan is om de koolstofuitstoot te verminderen met 10 procent elk jaar, gedurende drie jaar.

In de afgelopen jaren heeft Oris met een tal van duurzame organisaties samengewerkt. Er zijn speciale horloges geproduceerd in samenwerking met natuurbeschermers en humanitairs, zoals: Common Wadden Sea Secretariat, Billion Oyster Project en Wings of Hope. De laatst genoemde samenwerking is zelfs twee keer genomineerd geweest voor een Nobelprijs voor de Vrede. De samenwerking met het Zwitserse bedrijf Cervo Volante mag ook niet onbenoemd blijven. Deze produceert horlogebanden van duurzaam en gelooid hertenleer. Aan deze indrukwekkende lijst van samenwerkingen kan nu dus nog een samenwerking toegevoegd worden. De samenwerking met Bracenet.
Een unieke samenwerking tussen een luxe horlogemerk en een sociale onderneming
Plastic-statistieken over de oceaan zijn soms moeilijk te bevatten. Wetenschappers geloven bijvoorbeeld dat de Grote Stille Oceaan Garbage Patch (GPGP), een gebied met plastic afval dat tussen Hawaï en Californië drijft, bijna vier en een half keer zo groot is als Duitsland. Dit cijfer werd berekend door de milieuorganisatie The Ocean Cleanup. Dezelfde organisatie schat ook dat 46 procent van de GPGP bestaat uit visnetten die zijn kwijtgeraakt of weggegooid. De netten zijn dan wel niet meer in gebruik, maar vangen en doden nog steeds het zeeleven terwijl ze in het water zweven. Deskundigen schatten dat er jaarlijks een miljoen ton aan visnetten terecht komen in de oceanen. Deze spooknetten kunnen wel 400 tot 600 jaar blijven rondzwerven.

Mede dankzij de visie en inspanningen van Benjamin Wenke en Madeleine von Hohenthal, oprichters van Bracenet, is de bewustzijn van spooknetten vele malen groter geworden. Zelf werden ze ervan bewust tijdens het duiken voor de kust van Tanzania in 2015. Na de reis waren ze vastbesloten om er iets aan te gaan doen. Ze begonnen armbanden te maken van gerecyclede spooknetten. Vandaag de dag, maakt het bedrijf een assortiment van producten en accessoires, waarbij de levensbedreigende netten worden getransformeerd tot iets moois.
Oris Aquis Date X Bracenet: twee formaten, één duidelijke boodschap
Oké, nu is het dan eindelijk zover! Het resultaat van de bijzondere samenwerking, is een speciaal Oris Aquis Date X Bracenet horloge. Het duikhorloge heeft een spectaculaire wijzerplaat gemaakt van gerecyclede spooknetten. Bij het maken van deze veelkleurige wijzerplaten werden er kleine groene, blauwe en witte afvalstukjes voorzichtig opgewarmd totdat ze begonnen te smelten. Tijdens het afkoelingsproces, hardde het materiaal uit en werd het langzaam een dunne vaste laag. Dit werd vervolgens op maat gezaagd, geschaafd, en geschuurd tot een dikte van slechts 0,3 mm. Het materiaal bevat overigens geen additieven, vulstoffen of lijmen. Door dit unieke proces, is er geen één wijzerplaat hetzelfde!

Het bijzondere horloge is verkrijgbaar in twee afmetingen, namelijk: 36,5 en 43,5 mm. Zo past het duikhorloge bijna om iedere pols. Beide zijn voorzien van het automatische Oris 733-uurwerk. Dit uurwerk heeft een energiereserve van 38 uur. De Aquis-horloges zijn waterbestendig tot 30 bar (300 meter).

Zowel de 36,5 mm als de 43,5 mm versie heeft een verkoopprijs van €2.350. Een groot deel van de opbrengsten zal worden gedoneerd aan Bracenet. Bezoek de website van Oris voor meer informatie!
Categories