Skip to content

Omega viert de 75ste verjaardag van de Seamaster-familie met de introductie van 11 nieuwe horloges

Omega Seamaster diver 300m horloge 2023

Omega’s duikicoon bestaat inmiddels al 75 jaar! Om deze mijlpaal te vieren introduceert het Zwitserse horlogemerk maar liefst 11 nieuwe Seamaster-horloges. Voordat we ingaan op de nieuwe modellen, blikken we eerst kort terug op de geschiedenis van het iconische duikhorloge.

Een korte geschiedenis van de Omega Seamaster

Het verhaal van de Seamaster begint eigenlijk 16 jaar eerder dan het model daadwerkelijk werd geïntroduceerd. Met de lancering van de Omega ‘’Marine’’ in 1932 was ‘s werelds eerste duikershorloge – voor amateurduiken – een feit. Dit ingenieuze model doorstond met succes een test op een diepte van 73 meter, onder het oppervlak van het Meer van Genève. In het laboratorium doorstond de Omega Marine ook een waterdruktest op een diepte van 135 meter. Deze indrukwekkende start legde het fundament voor Omega om snelle vorderingen te kunnen boeken op het gebied van waterdichte horloges.

Tijdens de jaren van de Tweede Wereldoorlog leverde Omega meer dan 110.000 horloges aan piloten, navigators en soldaten van het Britse Ministerie van Defensie. De feedback die Omega terugkreeg van het front zorgde voor een versnelde ontwikkeling op het gebied van waterdichtheid,  antimagnetisme en robuustheid. Het Ministerie van Defensie gaf elk horloge een W.W.W gravure op de achterkant van de kast, wat stond voor ‘’Waterproof Wrist Watch’’. De eerste Omega Seamaster werd gelanceerd in 1948, het jaar waarin Omega zijn 100ste verjaardag vierde. De Seamaster werd gepresenteerd als hét horloge voor “stad, zee en land”. Al snel werd duidelijk welke van de drie zijn toekomst zou bepalen. In een decennium van optimisme en onderzoek, kwam de Seamaster goed tot zijn recht als horloge voor onderzeese avonturiers.

Tegenwoordig is Omega in staat om al zijn waterdichte horloges te testen in een echte onderwaterwereld. Deze testen vinden plaats volgens certificeringsnormen die door METAS (het Zwitserse Federale Instituut voor Metrologie) zijn gedefinieerd. De 11 nieuwe Seamaster modellen zijn een eerbetoon aan de indrukwekkende geschiedenis van de Omega Seamaster. Wil je graag meer lezen over het ontstaan van het duikicoon? Lees dan ook eens dit artikel: De meest iconische Omega Seamaster modellen.

Seamaster 300 Oceangoing Professional

De eerste Seamaster 300 werd gelanceerd in 1957 als onderdeel van Omega’s ‘’professionele’’ trilogie. Het trio bestond verder uit een Speedmaster en Railmaster. De eerste Seamaster 300 had een gemakkelijk af te lezen wijzerplaat en een uitzonderlijke waterbestendigheid. Dit werd nog eens extra bevestigd door de ster ‘’Naiad’’ in het logo op de kroon. Het nieuwe model zet deze erfenis voort met Omega’s Co-Axial Master Chronometer kaliber 8912, een uurwerk dat gecertificeerd is door het Zwitserse Federale Instituut voor Metrologie (METAS).

De nieuwe 41 mm Seamaster 300 heeft een symmetrische kast en kroon van gepolijst en geborsteld roestvrij staal. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het horloge een waterbestendigheid van 300 meter. De blauw gelakte wijzerplaat, in Summer Blue, weerspiegelt de kleur van het diepe oceaanwater. De wijzers en verzonken uurmarkeringen zijn voorzien van een unieke lichtblauwe Super-LumiNova.

Seamaster Diver 300M

Met zijn kenmerkende duikschaal, skeletwijzers, verhoogde indexen en helium-ontsnappingsventiel biedt de Seamaster Diver 300M, uitgebracht in 1993, diepzee avonturiers een stijlvolle manier om de dieptes van de oceaan op te zoeken.

Het nieuwe 42 mm model is verkrijgbaar met bijpassende stalen band of blauwe rubberen band. In overeenstemming met zijn voorgangers, heeft het duikhorloge een keramische wijzerplaat met een ‘’Summer blue’’ golfpatroon. De golvende wijzerplaat heeft een geleidelijke kleurverloop – van licht- naar donkerblauw – om de waterbestendigheid van 300 meter te weerspiegelen.

Een keramische bezel – met zomerblauwe coating – omringt de wijzerplaat. De gerhodineerde skeletwijzers en verhoogde indexen zijn eveneens gevuld met een unieke lichtblauwe Super-LumiNova. De drijvende kracht van de duiker is het automatische 8800-uurwerk. Dit uurwerk is getest als ‘’Master’’ chronometer en heeft een energiereserve van 55 uur.

Seamaster Planet Ocean 600M

De Planet Ocean werd uitgebracht in 2005 met een oranjekleurige bezel en kenmerkende helium-ontsnappingsventiel, ontleend aan het ontwerp van de Seamaster 300. Het model bevatte ook het Co-Axial echappement, dat zijn debuut maakte in het Calibre 2500. Wie op zoek is naar serieuze duiktechnologie, komt hoogstwaarschijnlijk uit bij de Seamaster Planet Ocean 600M.

Zoals de naam al doet vermoeden, voelt dit model zich thuis in de oceaan, met een waterbestendigheid van maar liefst 600 meter. De nieuwe Planet Ocean wordt – net als de Diver 300M – aangedreven door het automatische 8800-uurwerk. Het horloge heeft een compacte afmeting van 39,5 mm en wordt geleverd met een bijpassende stalen band. Een keramische bezel met lichtblauwe duikschaal omcirkelt de zomerblauwe wijzerplaat. De wijzerplaat heeft eveneens een kleurverloopeffect van licht- naar donkerblauw.

Seamaster Ploprof

Gekeken naar het design is dit model misschien wel ‘s Werelds meest onderscheidende duikhorloge. De onmiskenbare Seamaster Professional 600, beter bekend als de ‘’Ploprof’’ (van PLOngeur PROfessionnel – Frans voor ‘’professionele duiker’’) is een van de meest robuuste en innovatieve duikershorloges. Omega’s ingenieuze methode om het glas aan de stevige monobloc-behuizing te bevestigen maakt het gebruik van een helium-ontsnappingsventiel overbodig. In de beginjaren van de Ploprof, vertrouwden de Franse oceanograaf Jacques Cousteau, en het onderwateronderzoeksbureau COMEX, al op de diensten van de iconische duiker tijdens hun diepzee-experimenten.

De Ploprof uit 2023, is vervaardigd uit O-megastaal en heeft een zomerblauwe wijzerplaat met een ‘’sunburst’’-effect. De bezel is gemaakt van saffier kristal, en weerspiegelt het gebruikte kristal van de  vroegere versies. Het transparante kristal onthult de lichtblauwe duikschaal eronder.

De iconische monobloc-kast omvat de beroemde geschroefde kroon en de kenmerkende veiligheidsknop bij de 2-uurmarkering. Een geperforeerde rubberen band maakt de jaren 70 look compleet.

Seamaster Ultra Deep

In 2019 schreef het allereerste Ultra Deep-horloge geschiedenis, toen het de diepste plek op aarde bereikte. Naar aanleiding van de wereldrecordduik in de Marianentrog maakte Omega de Ultra Deep-collectie beschikbaar voor het grote publiek. Tijdens zijn ontwikkeling, is de Seamaster Ultra Deep getest in echte oceaanomstandigheden, en heeft daarmee een waterbestendigheid tot 6.000 meter (20.000 ft.) bewezen. De Ultra Deep voldoet aan de ISO 6425:2018-norm voor saturatieduikhorloges, zoals gecertificeerd door het Zwitserse Federale Instituut voor Metrologie (METAS).

Het nieuwe 45,5 mm model heeft een kast en band van robuust O-megastaal. Daarnaast heeft de Seamaster een buitengewone wijzerplaat dat een eerbetoon is aan de mysteries van de diepte. Het patroon van de wijzerplaat is een exacte weergave van de Challenger Deep, dat in kaart gebracht werd door het Five Deeps-team met behulp van bijna een miljoen sonarpunten. De wijzerplaat heeft zelfs een speelse kant. Wanneer je er een UV-licht overheen schijnt, worden de volgende woorden onthult: OMEGA WAS HIER. Doelend op de wereldrecordduik van 10.935 m.

Seamaster Aqua Terra

De Seamaster Aqua Terra zag het levenslicht in 2002 en toonde de strakke lijnen van de originele Seamaster 300 uit 1957. Door de jaren heen heeft Omega design-elementen toegevoegd die geïnspireerd zijn op de oceaan, zoals zeilbootindexen en wijzerplaten met teakpatroon die doen denken aan luxe jachtdekken.

De Aqua Terra-collectie bevat nu drie nieuwe modellen met symmetrische kasten en kronen in roestvrij staal. De 38 mm-editie, aangedreven door Omega’s Co-Axial Master Chronometer 8800, heeft zeilbootindexen en een gepolijste en geborstelde horlogeband gemaakt van afgeronde schakels.

Het model van 41 mm biedt dragers de keuze uit een stalen band of blauwe rubberen band. Het 41 mm-model is voorzien van het Co-Axial Master Chronometer 8900-uurwerk. Alle nieuwe Aqua Terra’s hebben een zomerblauwe wijzerplaat met een ‘’sunburst’’-effect.

Seamaster Aqua Terra Worldtimer

De Aqua Terra Worldtimer is de ultieme oproep tot avontuur. Als je naar de wijzerplaat kijkt zie je een mooi beeld van de Aarde. De zeer bijzondere Seamaster heeft zelfs zijn eigen oceaan! Met zijn dag en nacht indicaties en cirkel van wereldwijde bestemmingen blijf je naar dit horloge staren. De 43 mm Aqua Terra Worldtimer is verkrijgbaar met een stalen band of een blauwe rubberen band.

Op de achterzijde van de kast prijkt Poseidon met zijn drietand, vergezeld met twee zeepaarden. Deze afbeelding werd door Jean-Pierre Borle in 1957 ontworpen. Hij haalde zijn inspiratie uit de Seahorse beeldkunstwerken in Venetië. Elk nieuw Seamaster-model is voorzien van dit symbool.

Bezoek de website van Omega voor meer informatie!

Categories

Geen categorie

Tags

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x