Skip to content

De meest iconische Omega Seamaster modellen

De Seamaster is het langstlopende model van Omega dat in de huidige collectie verkrijgbaar is. Samen met de Omega Speedmaster is dit het meest populaire model van Omega. Hoewel de Omega Seamaster vanaf de jaren negentig vooral bekend staat als hét horloge van James Bond, werd de allereerste Omega Seamaster bijna 50 jaar eerder geïntroduceerd. Samen duiken we letterlijk in de geweldige geschiedenis van de Omega Seamaster en lichten we de meest iconische modellen uit.

Omega Marine
Het allereerste duikhorloge in de wereld werd uitgebracht door Omega in 1932. Dit horloge kreeg een zeer toepasselijke naam, namelijk de Omega Marine (met referentie 679). De introductie van dit horloge was revolutionair in de horlogewereld. Een horloge dat aan de binnenzijde beschermd werd door kurk en aan de buitenzijde door een extra kast. De Omega Marine beschikte over een instelbare horlogeband waardoor de duiker deze ook normaal kon dragen. Het horloge was getest tot een diepte van maar liefst 135 meter en was daarmee hét horloge voor de (professionele) duiker.

De Omega Marine werd dan ook gedragen door bekende ontdekkingsreizigers zoals William Beebe en Yves Le Prieur (een Franse marineofficier en uitvinder van het moderne duikmasker en de tank). De Omega Marine zorgde ervoor dat het merk vanaf de jaren dertig verbonden bleef met stoere duikershorloges.

De introductie van de Omega Seamaster
Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde Omega meer dan 110.000 horloges aan het Britse Ministerie van Defensie (MoD). De horloges werden voornamelijk gebruikt door de Royal Air Force (de luchtmacht van het Verenigd Koninkrijk) en de Britse mariniers. De ontwikkeling van robuuste, nauwkeurige en waterdichte horloges kwam hierdoor in een stroomversnelling.

Na de oorlog bundelde Omega al zal zijn ervaringen en expertise voor de ontwikkeling en introductie van een volgend iconisch model. In 1948 werd de allereerste Omega Seamaster met referentie CK2518 uitgebracht. De horlogetechniek van tijdens de oorlog werd gecombineerd met een elegante horlogekast en een klassiek design van de wijzerplaat. De Seamaster werd nadrukkelijk gepromoot als het horloge voor de actievelingen die een horloge wilden dragen voor ‘stad, zee en land’. De introductie van de Seamaster viel samen met het honderd jarig bestaan van Omega.

Kenmerkend aan de eerste Seamaster is de aflopende wijzerplaat, de seconde subwijzerplaat, de grote gepolijste driehoekige uurmarkeringen en de geschreven 3, 9 en 12 uurmarkeringen. De Omega Seamaster was ook het eerste horloge waar de waterbestendigheid aanzienlijk werd verbeterd door het gebruiken van O-ringen. Dit zijn simpel gezegd rubberen ringen die ook hedendaags worden geplaatst bij de achterdeksel en kroon zodat deze beter bestendig zijn tegen vocht en water. Deze techniek is geïnspireerd op hoe onderzeeërs waterdicht werden gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze nieuwe bescherming zorgde ervoor dat de Omega Seamaster bleef werken tot diepten van 60 meter en temperatuur bereiken tussen -40 graden en 50 graden Celsius

De Omega Seamaster 300
Door allerlei innovaties in de duikwereld van o.a. Yves Le Prieur en Jacques-Yves Cousteau werd duiken steeds vaker gedaan voor zowel recreatieve als professionele doeleinden. Ook werden er in de jaren 40 en 50 keer op keer nieuwe diepterecords gevestigd. Voor deze avonturiers introduceerde Omega in 1957 de Seamaster 300 met referentie CK 2913, ook wel de Omega Seamaster Professional genoemd.

Kijkend naar de naam zou je denken dat de Seamaster 300 waterbestendig zou zijn tot een diepte van 300 meter. Officieel was dit echter niet zo. De allereerste Seamaster 300 was getest tot een diepte van 200 meter. Testen dieper dan 200 meter waren in die tijd nog heel erg lastig. Echter had Omega er wel vertrouwen in dat de Seamaster Professional dit aankon.

Ook dit horloge werd door vele wereld- en ontdekkingsreizigers gedragen, waaronder Jacques-Yves Cousteau. Cousteau droeg de Seamaster 300 in 1963 tijdens hun Precontinent II experimenten in de Rode Zee om te bewijzen dat duikers gedurende lange perioden in een ondergedompelde verzadigde gasomgeving konden leven zonder nadelige gevolgen. De Seamaster 300 zou ook het favoriete horloge worden van vele militaire duikers over de hele wereld, waaronder de Britse marine.

De Omega Seamaster viel naast zijn waterbestendigheid tot 200 meter op met zijn vernieuwende design. In tegenstelling tot de elegante Seamaster uit 1948 had de Seamaster 300 een sportieve uitstraling. Het horloge was voorzien van een zwarte draaibare bezel en de uurmarkeringen en wijzers waren voorzien van lumen zodat deze op donkere plaatsen nog steeds afleesbaar bleven. Een minpunt van de Omega Seamaster was het ontbreken van een schroefbare kroon. Hier had Rolex destijds een patent op. Omega daarentegen maakte gebruik van een kroon die zichzelf dichtdrukte bij een grotere waterdruk. Dit resulteerde soms dat vocht in de kast kon binnendringen bij ondiep water.

De Omega Seamaster Ploprof
Na de uitspraak van John F. Kennedy: “kennis van de oceanen is meer dan een kwestie van nieuwsgierigheid, ons voortbestaan kan ervan afhangen.” kwam de ‘race naar de diepte’ in een stroomversnelling. Organisaties zoals COMEX richtte centra op om problemen op te lossen die zich voor deden bij het duiken op grote dieptes. COMEX vroeg Omega om een nog betere duikhorloge te ontwikkelen.

In 1970/1971 werd het unieke model, de Omega Seamaster 600 met referentie 166.077 gelanceerd, beter bekend als de Seamaster Ploprof. Ploprof is een afkorting van het Franse ‘Plongeur Professionnel’ wat in het Nederlands ‘Professionele duiker’ betekent.

Het horloge was waterbestendig tot maar liefst een diepte van 600 meter. Een veel voorkomend probleem toendertijd was het uitzetten van het helium in het horloge wanneer een duiker weer omhoog zwom en de druk daalde. Het horloge kon hierdoor beschadigen. Een aantal horlogemerken zoals Rolex waren bezig om te kijken hoe ze zo snel mogelijk het helium uit het horloge konden laten verdwijnen. Omega koos ervoor om de horlogekast van de Ploprof zo te maken dat die sterk genoeg was om te voorkomen dat helium de kast kon binnendringen.

Naast zijn grote afmetingen viel de Omega Seamaster Ploprof op met een rode knop aan de rechterzijde van de kast (lijkt op een soort panic button) om de bezel te kunnen draaien. De volledig beschermde kroon is te vinden aan de linkerzijde van de kast. Hier was destijds bewust voor gekozen om de bewegingsvrijheid van de pols te vergroten.

De Omega Seamaster James Bond
Lindy Hemming, een Oscar bekroonde kostuumontwerper, was er verantwoordelijk voor dat James Bond de Omega Seamaster Professional droeg. Ze zei: “Ik was ervan overtuigd dat James Bond, een marinier, een duiker en een discrete heer van de wereld de Seamaster met de blauwe wijzerplaat zou dragen.” Ze had gelijk want niemand minder dan Pierce Brosnan droeg de Seamaster in 1995 als James Bond in de film GoldenEye. Vanaf dat moment is de Seamaster tot op de dag van vandaag ongekend populair.

De Omega Seamaster 300M Quartz Professional uit 1993 met referentie 2541.80.00 werd vrijwel de gehele film door 007 gedragen. Ook tegenspeler Sean Bean (als 006) droeg dezelfde Omega Seamaster, maar met een lederen band. De Seamaster James Bond is nu nog steeds ongekend populair onder de horlogeliefhebbers en verzamelaars. De kast en bezel hebben een hoekige afwerking. De stalen horlogeband is deels geborsteld en gepolijst. En de blauwe wijzerplaat is voorzien van een prachtig golvend patroon. Voor de gevaarlijke missies van James Bond moest Q nog wel een aantal gadgets aan het horloge toevoegen, namelijk de laserstraal en een ontsteker.

Op de ‘normale’ versie is er helaas geen laserstraal functie aanwezig. Wel is het horloge voorzien van een datum indicatie bij de 3-uur positie. Daarnaast heeft het horloge nog een ‘verborgen’ praktische functie, namelijk een indicator voor een bijna lege batterij. De secondewijzer springt om de 4 seconden over, wat aan geeft dat de batterij zeer binnenkort vervangen moet worden. De kroon aan de linkerzijde van de kast dient als een helium ontsnap knop om, tijdens de decompressiefase van een duiker, de eventuele gassen die zich op kunnen hopen in het horloge, langzaam er uit te laten lopen. Dit is een mooie functie voor de professionele duiker.

James Bond droeg ook na GoldenEye verschillende Omega Seamaster horloges. Benieuwd naar alle Seamaster horloges van James Bond? Bekijk ze dan via deze link.

De Omega Seamaster Aqua Terra
Vanaf de jaren 50 had de Omega Seamaster over het algemeen een sportief design. In 2002 kwam hier verandering in door de introductie van de Omega Seamaster Aqua Terra (referentie 250x.xx, afhankelijk van de kastdiameter en kleur).

Seamaster Aqua Terra uit 2002 (bron: Omega)

De Aqua Terra kreeg een simpeler, strakker en eleganter design. Het design heeft gelijkenissen met de allereerste Seamaster uit 1948. Zo heeft de Seamaster Aqua Terra ook driehoek vormige uurmarkeringen en is de bezel gepolijst. De uurmarkeringen en wijzers zijn voorzien van Super-LumiNova waardoor het model nog steeds een sportieve look blijft behouden. Bij de eerste Aqua Terra modellen werd er lumen geplaatst dichtbij de uurmarkeringen, hedendaags zijn de uurmarkeringen zelf voorzien van lumen.

De Omega Seamaster Planet Ocean
In 2005 bracht Omega de Seamaster Planet Ocean uit. De Seamaster Planet Ocean is een eerbetoon aan de jarenlange verbondenheid tussen Omega en de oceanen. Naast een nieuw design beschikt de Seamaster Planet Ocean ook over een totaal nieuw type uurwerk, namelijk het automatische Co- axiale uurwerk.

Het Co-axiale uurwerk werd uitgevonden in 1976 door de Britse meester horlogemaker George Daniels. Daniels wijzigde het lever (hendel) echappement om zo het Co-axiale echappement te ontwikkelen. Het echappement is een van de meest cruciale onderdelen van een horloge. Het is het hart van een horloge. Door gebruik te maken van 3 palletvorken in plaats van 2 treedt er minder frictie in het echappement op zodat er in theorie geen lubricatie gebruikt hoeft te worden. Hierdoor wordt de service interval groter. Omega is het enige horlogemerk wat Co-axiale uurwerken op grote schaal gebruikt in zijn horloges. Inmiddels zijn ook de Seamaster 300 en de Aqua Terra modellen voorzien van dit uurwerk.

Links: Co-axiaal Rechts: traditioneel
(credits: wornandwound.com)

Als we de Seamaster 300 en de Seamaster Planet Ocean vergelijken zijn er een aantal verschillen op te merken. Zo heeft de Planet Ocean een ronder afgewerkt design en worden er een aantal uren aangeduid met cijfers (meestal de 6, 9 en 12). De waterbestendigheid van de Planet Ocean is maar liefst 600 meter in tegenstelling tot de 300 meter van de Seamaster 300. Beide modellen hebben een zeer sportieve en stoer design en zijn daardoor zowel casual als tijdens (sport) activiteiten te dragen.

De huidige Omega Seamaster collectie
Hedendaags bestaat de Omega Seamaster collectie uit vier series, namelijk de Seamaster 300, de Seamaster Aqua Terra, de Seamaster Planet Ocean en de Seamaster Heritage. De Omega Seamaster Heritage serie bestaat uit allerlei soorten modellen die uitgebracht zijn als eerbetoon aan eerder uitgebrachte modellen. Zo zijn er speciale edities verkrijgbaar die geïnspireerd zijn op bijvoorbeeld de Seamaster Ploprof en de allereerste Seamaster uit 1948.

Benieuwd naar de verschillende Omega Seamaster series en modellen? Klik dan op de volgende link om ze op de website van Omega te bekijken: website Omega

Categories

Geen categorie

Tags

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frederik de Haan

Prachtig gedane review en vergelijking. Duidelijk uiteengezet. 👍 😉

trackback

[…] Tijdens de jaren van de Tweede Wereldoorlog leverde Omega meer dan 110.000 horloges aan piloten, navigators en soldaten van het Britse Ministerie van Defensie. De feedback die Omega terugkreeg van het front zorgde voor een versnelde ontwikkeling op het gebied van waterdichtheid,  antimagnetisme en robuustheid. Het Ministerie van Defensie gaf elk horloge een W.W.W gravure op de achterkant van de kast, wat stond voor ‘’Waterproof Wrist Watch’’. De eerste Omega Seamaster werd gelanceerd in 1948, het jaar waarin Omega zijn 100ste verjaardag vierde. De Seamaster werd gepresenteerd als hét horloge voor “stad, zee en land”. Al snel werd duidelijk welke van de drie zijn toekomst zou bepalen. In een decennium van optimisme en onderzoek, kwam de Seamaster goed tot zijn recht als horloge voor onderzeese avonturiers.Tegenwoordig is Omega in staat om al zijn waterdichte horloges te testen in een echte onderwaterwereld. Deze testen vinden plaats volgens certificeringsnormen die door METAS (het Zwitserse Federale Instituut voor Metrologie) zijn gedefinieerd. De 11 nieuwe Seamaster modellen zijn een eerbetoon aan de indrukwekkende geschiedenis van de Omega Seamaster. Wil je graag meer lezen over het ontstaan van het duikicoon? Lees dan ook eens dit artikel: De meest iconische Omega Seamaster modellen. […]

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x