De introductie van de Breitling Chronomat & Navitimer

Wie aan Breitling denkt, denkt automatisch aan de Navitimer. De Breitling Navitimer is een iconisch model met een uniek design. De naam Navitimer is een combinatie van ‘navigation’ en ‘timer’. Voordat we dieper ingaan op de Breitling Navitimer gaan we eerst verder terug in de tijd om de rijke geschiedenis van zijn voorouders te bekijken.
’s Werelds eerste chronograaf
Bij het horen van Breitling en de Navitimer wordt al snel de link gelegd naar piloten en de luchtvaart. Om deze beeldvorming beter te begrijpen zetten we de tijd terug naar 1904. In 1904 werd door horlogemerk Cartier het eerste moderne polshorloge uitgebracht. Het ontstaan van ’s Werelds eerste polshorloge had puur praktische redenen. Louis Cartier ontwierp namelijk het eerste polshorloge voor zijn vriend, luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont. Voordat er polshorloges bestonden moesten piloten de tijd bij houden via een zakhorloge wat natuurlijk voor allerlei praktische problemen zorgde. De vraag naar polshorloges steeg enorm rond de periode van de eerste Wereldoorlog. In 1913 introduceerde Longines ’s Werelds eerste chronograaf horloge. De Longines 13.33Z had een kastdiameter van 29mm en beschikte over een 30-min chrono subwijzerplaat. De chronograaf (timer) functie was te activeren en te stoppen door op de kroon te drukken. De 13.33Z beschikte over één kroon die zowel werd gebruikt om de tijd goed te zetten, om het horloge op te winden en om de chronograaf (stopwatch) te activeren en te stoppen.

In 1915 introduceerde Breitling s’ Werelds eerste chronograaf polshorloge met een aparte chrono drukknop wat meer gebruiksgemak opleverde. In 1923 kwam Breitling met een volgende primeur, namelijk een chronograaf zakhorloge waar de start/stop functie knop gescheiden werd van de reset knop. De bovenste drukknop werd gebruikt om de stopwatch te starten en te stoppen en de onderste drukknop (de kroon) voor de reset. Voorheen moest de timer altijd gereset worden en nu kon je deze dus starten/stoppen zonder te hoeven resetten.(1)
In 1934 werd ’s Werelds eerste chronograaf polshorloge met twee drukknoppen (plus de kroon) uitgebracht door Breitling.(2) De bovenste drukknop voor de start/stop functie, de kroon om de tijd goed te zetten en het horloge op te winden en de onderste drukknop om de timer te resetten. Dit kenmerkende design wordt hedendaags nog steeds gebruikt.

De introductie van de Breitling Chronomat
In 1938 werd door Willy Breitling de Huit Aviation Department opgericht. Deze afdeling hield zich constant bezig met het ontwikkelen van dashboard klokken, chrono metrische instrumenten alsook polshorloges met chronograaf functie die voldeden aan de meest strenge eisen van de militaire- en burgerluchtvaart. De producten van Breitling blonken uit met indrukwekkende energiereserves en gebruikersgemak. Begin jaren 40 – tijdens de tweede Wereld oorlog – ontving Breitling een mega order van de Royal Air Force (de luchtmacht van het Verenigd Koninkrijk) om hun bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen uit te rusten met chrono metrische en chrono grafische instrumenten.

In 1941 kwam Breitling wederom met een baanbrekende introductie, namelijk die van de Chronomat. De Breitling Chronomat met referentie 769 beschikte over een chronograaf functie en een gepatenteerde roterende bezel. Deze roterende bezel was een ideale rekentool voor o.a. piloten om gemiddelde snelheden, het brandstofverbruik en klimsnelheden te berekenen. Daarnaast beschikte de Chronomat over een Venus 175 uurwerk met 17 jewels. Het horloge werd verder gekenmerkt door zeer duidelijke markeringen/indexen op de wijzerplaat, subwijzerplaten en bezel. Een leuke toevoeging is het patentnummer 217012 op de onderste helft van de wijzerplaat. De Breitling Chronomat was verkrijgbaar in zowel een stalen versie als een 18kt rosé gouden versie. Naast alle gevechtsvliegtuigen te voorzien van de chrono metrische en chrono grafische instrumenten van Breitling, rustte de Royal Air Force ook al zijn militairen uit met de Breitling Chronomat.
De introductie van de Breitling Navitimer
Waar alle boven beschreven modellen een sterke link hebben met piloten en de luchtvaart heeft de Navitimer dit zeker ook. De allereerste Breitling Navitimer uit 1952 is ontworpen voor de leden van de Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA), de grootste luchtvaartvereniging ter wereld.(3)

Willy Breitling gaf de wiskundige Marcel Robert de opdracht om de roterende bezel naar een volgend niveau te brengen. Marcel Robert ontwierp een schaal met de drie belangrijkste eenheden voor piloten, namelijk: STAT (standaard mijlen), KM (kilometers) en NAUT (zeemijlen). Dit was en is belangrijk om allerlei omrekeningen te kunnen maken. De allereerste Breitling Navitimer met referentie 806 werd uitgerust met deze schaaleenheden. Deze specificaties en het stoere design resulteerde in een ongekende populariteit van dit model.
Het AOPA model had geen merknaam of logo van Breitling op de wijzerplaat. De wijzerplaat werd voorzien van twee vleugels met de AOPA verwijzing erin. Referentie 806 werd ook niet op de achterkant van de kast getoond. Het horloge was dus alleen verkrijgbaar voor AOPA leden.
Rond 1956, werd de Navitimer voor iedereen verkrijgbaar. Het logo van Breitling kwam boven de kenmerkende vleugels te staan en de AOPA verwijzing in de vleugels verdween. De Breitling Navitimer ontving toen officieel de referentie 806. In tegenstelling tot de twee subwijzerplaten van de Chronomat heeft de Navitimer drie subwijzerplaten: een seconde wijzerplaat, een chrono 30-min wijzerplaat en een chrono 12-uur wijzerplaat. De kastdiameter werd 41mm (Chronomat: 36mm). De chrono drukknoppen werden rond in plaats van ovaal. De Navitimer 806 beschikt over een handmatig Venus 178 uurwerk met 17 jewels.


met Twin-Jet logo
De Breitling Navitimer – met de Chronomat als voorouder – is een technisch hoogstaand horloge voor o.a. een piloot, sporter en technicus, en is qua design en uitstraling een must have voor de collectie van iedere horlogeliefhebber. In 2019 zijn er drie gelimiteerde modellen uitgebracht geïnspireerd op de iconische Breitling Navitimer met referentie 806 uit 1959. Bekijk ze op de website van Breiling.
1 https://www.breitling.com/us-en/history/part-3
2 https://www.breitling.com/us-en/history/part-4
3 https://www.breitling.com/us-en/heritage/navitimer/
📸 Foto hoofdbanner: Daniel Eledut
Categories
[…] over het ontstaan van de Breitling Navitimer en zijn voorouders? Lees dan ook eens het artikel: De introductie van de Breitling Chronomat & Navitimer via deze […]