Skip to content

Tips voor het kopen van je eerste horloge

Gaaf, je wilt een horloge aanschaffen! Waarschijnlijk start je je zoektocht online of in een juwelierswinkel. Bij de juwelier krijg je ongetwijfeld de vraag: “naar wat voor soort horloge ben je op zoek?” De online-aanbieders hebben daarentegen een handige filter, waarmee je gericht kunt zoeken. Het is in beide gevallen handig om voor jezelf alvast een idee te hebben.

Overigens, is het passen van verschillende horloges een hele leuke bezigheid. Genoeg horlogeliefhebbers die dat een dagdeel gaan doen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat het horloge dat hoog op je lijstje staat, niet voor een ‘wow’-factor zorgt als je het horloge om je pols doet. Om je toch een beetje wegwijs te maken in de horlogewereld, vertellen wij jou in vier stappen, hoe je eenvoudig tot een gerichte zoektocht komt.

Stijl

Wat voor soort horloge past het beste bij jouw leefstijl? Voor iedereen is er een horloge dat perfect bij haar of zijn dagelijkse bezigheden past. Zo zijn er grofweg de volgende type horloges:

  • Sportieve horloges die tegen een stootje kunnen. Draag je graag casual kleding, en houd je van klussen en/of outdoor-activiteiten? Dan is een sportief horloge wellicht een goede keuze voor jou.
  • Sporthorloges: net even wat anders dan sportieve horloges. Waar het bij sportieve horloges vooral gaat om het design, gaat het bij sporthorloges vooral om de functies. Met een sporthorloge wil je tijdens het sporten je sportprestaties bijhouden. Denk hierbij aan je hartslag of staplengte.
  • Duikhorloges waarmee je dieptes kunt opzoeken. Een horloge met een waterbestendigheid van 100m is geschikt om mee te zwemmen en snorkelen. Duikhorloges met een waterbestendigheid van 200m zijn geschikt om mee te duiken. Vaak koopt men duikhorloges niet om er daadwerkelijk mee te duiken. De sportieve en robuuste uitstraling zijn de voornaamste koopmotieven.
  • Een ”Dress watch”, oftewel een net horloge dat gedragen wordt in combinatie met bijvoorbeeld een pak. Deze elegante horloges hebben vaak een simplistisch design, waarbij de rustige wijzerplaat omringd wordt door een gouden of zilveren kast.
  • Pilotenhorloges: deze horloges staan o.a. bekend om hun goede leesbaarheid en gebruiksgemak.
  • Chronograaf horloges: de aanduiding – chronograaf – zegt eigenlijk meer over de functie dan de stijl, maar deze horloges hebben zo’n eigen uitstraling dat het wel apart benoemd moest worden. Horloges met een chronograaf-complicatie, oftewel een stopwatch-functie, zijn over het algemeen voorzien van een aantal sub-wijzerplaten en drukknoppen.
  • Militaire horloges: beschikken meestal over lichtgevende markeringen, een hoge waterbestendigheid, kompas en een duurzame horlogeband. Een duikhorloge kan overigens ook prima fungeren als militair horloge.

Naast de horlogestijl is er nog een onderscheid te maken in de tijdweergave, namelijk: analoog, digitaal of een combinatie van beide.

  • Analoog: een horloge waarbij de tijd met wijzers wordt weergegeven.
  • Digitaal: een horloge dat de tijd weergeeft door middel van digitale cijfers of symbolen

Soort uurwerk

Hedendaags zijn de meeste horloges voorzien van een automatisch of Quartz-uurwerk. Een horloge met een Quartz-uurwerk maakt gebruik van een batterij om de tijd bij te houden. Het horloge heeft een Quartz-kristal dat trilt wanneer er stroom doorheen gaat. Deze trillingen worden vervolgens omgezet in een elektrisch signaal dat de tijd bijhoudt. Quartz horloges zijn over het algemeen nauwkeuriger dan automatische horloges en vereisen minder onderhoud.

Een automatisch horloge heeft een rotor die ronddraait wanneer het horloge wordt gedragen. Deze beweging zet een veer in beweging die energie opslaat. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om het horloge aan te drijven. Zolang je het horloge blijft dragen, blijft het horloge werken. Leg je het horloge een aantal dagen op je nachtkastje, dan is de kans groot dat het horloge is gestopt met lopen. Dit hangt af van de energiereserve van het uurwerk. Je zult het horloge dan weer opnieuw moeten opwinden om hem tot leven te wekken. Hierdoor komt de veer weer onder spanning te staan. De bewegingen van je pols doen vervolgens de rest.

Vind je gemak belangrijk of houd je van het verhaal en de techniek achter een horloge? Afhankelijk van jouw antwoord kun je eenvoudig een keuze maken. Mijn collectie bijvoorbeeld, bestaat uit zowel Quartz als automatische horloges. Vaak kijk ik eerder naar het design van het horloge, dan de techniek die erachter schuilt.

Afmetingen

Bij het kiezen van het juiste horloge is de diameter van de horlogekast ook belangrijk. De diameter van de horlogekast wordt vaak uitgedrukt in millimeters en is het breedste gedeelte van de kast, exclusief de kroon.

Het kiezen van de juiste diameter zorgt ervoor dat het horloge in verhouding staat met je pols en daarnaast ook comfortabel aanvoelt. Over het algemeen geldt dat als je een kleinere pols hebt, een kastdiameter van 34 mm t/m 38 mm het beste past. Met een kleinere pols bedoelen we een polsomtrek van 17 cm of minder. Heb je een gemiddelde polsomtrek van 17 cm t/m 18,5 cm, dan zijn horloges met een diameter tussen de 36 mm en 40 mm het meest geschikt voor jou. Is je pols groter dan 18,5 cm, dan passen horloges vanaf 40 mm het beste bij jou.

Bovenstaande afmetingen zijn vooral bedoeld om je een richting te geven. Staar je er niet blind op. Het belangrijkste is dat jij er een goed gevoel bij hebt! De stijl van het horloge kan overigens ook van invloed zijn op de ideale diameter. Een dresswatch is doorgaans wat subtieler en kleiner van formaat. De horlogekast van een sportief horloge daarentegen is vaak wat groter en dikker.

Budget

Misschien was het beter om met deze stap te beginnen. Het budget bepaalt vaak wat je kunt kopen of niet. Echter, als horlogeliefhebber hebben we geluk! Er zijn een heleboel horlogemerken, die zich allemaal bezig houden in verschillende prijssegmenten.

Heb je bijvoorbeeld een budget van €150, dan zijn horlogemerken als Casio, Pulsar, Lorus, Swatch en Invicta zeker interessant om naar te kijken. Ligt je budget ergens tussen de €150 en €500 zoek dan eens naar horloges van merken als Seiko, Timex en Citizen. Voor een budget van €500 tot €2.000 bieden merken als Tissot, Hamilton, Seiko, Oris, Yema, MeisterSinger, Mido en Longines een uitkomst. Heb je meer te besteden? Richt je vizier dan op horloges van TAG Heuer, Omega, Breitling, Grand Seiko, Tudor en Rolex.

Er is vrij veel informatie – in dit artikel – voorbij gekomen. Hopelijk ben je nu wat beter georiënteerd in de horlogewereld en kun je gerichter zoeken naar het horloge wat het beste bij je past. Mocht je toch nog vragen hebben? Stel ze dan zeker onderaan het artikel!

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x