Skip to content

De meest populaire Breitling Navitimer modellen

De Breitling Navitimer is misschien wel de meest populaire serie van Breitling. Het is in ieder geval de meest bekende. Vrijwel iedereen die aan de Navitimer denkt, associeert dit met piloten, luchtvaart en de kenmerkende vleugels op de wijzerplaat. In dit artikel komen de meest populaire Breitling modellen van 2021/2022 voorbij.

Navitimer B01 chronograaf 43
De allereerste Breitling Navitimer met ref. 806 werd uitgebracht in 1954. De belangrijkste kenmerken van de Navitimer zijn de drie subwijzerplaten, de bezel, de vrij drukke wijzerplaat met allerlei schaalverdelingen en waardes, de twee ronde chrono drukknoppen en natuurlijk de iconische vleugels op de wijzerplaat.

Breitling staat over het algemeen bekend als het merk met horloges voor mannen met wat grotere polsen. Dat zie je ook terug bij het meest populaire Breitling Navitimer model, namelijk de Navitimer B01 Chronograaf met een kastdiameter van 43mm en een hoogte van 49,1mm (lug to lug). De grotere kast is vooral praktisch om de waardes op de wijzerplaat zo goed mogelijk af te kunnen lezen. De allereerste Navitimer had een kastdiameter van 41mm. Dat klinkt in deze tijd niet groot maar in de jaren 50 en 60 was de gemiddelde kastdiameter een stuk kleiner (34/36mm).

Navitimer B01 chronograaf 43

De Navitimer B01 Chronograaf beschikt over een automatisch Breitling 01 uurwerk wat volledig in huis ontwikkeld en geproduceerd is. Het Breitling 01 uurwerk heeft een energiereserve van ongeveer 70 uur, beschikt over 47 jewels en heeft een tikgetal van 28.800 per uur. Wat veel Breitling liefhebbers missen bij de recente modellen is het iconische logo met de vleugels op de wijzerplaat. Daarvoor in de plaats staat nu het B logo met Breitling, Chronometer, Navitimer geschreven. De achterzijde van de kast is voorzien van glas waardoor het uurwerk zichtbaar is. De chrono secondewijzer is opvallend met zijn rode kleur en is ook voorzien van het B logo. Het model is verkrijgbaar in verschillende materialen (zoals staal en staal/goud) en verschillende kleurcombinaties.

Navitimer B01 chronograaf 46
Kan het nog een maatje groter? Ja dat kan zeker, wat dacht je van de Navitimer B01 chronograaf met een kastdiameter van 46mm en een hoogte van 52,5mm (lug to lug). De dikte van de kast is 14,5mm. Dus qua dikte is de kast niet veel groter ten opzichte van de Chronograaf B01 43mm (14,2mm). Dit model is echt gemaakt voor de mannen met grotere polsen. Staar je bij het uitzoeken van je gewenste horloge niet blind op alleen de kastdiameter maar kijk ook naar de hoogte (lug to lug). De hoogte van een horloge kun je dan gemakkelijk vergelijken met de breedte van je pols.

Afgezien van de afmetingen zijn de specificaties en het design van de Navitimer B01 Chronograaf 46 exact hetzelfde als die van de Navitimer B01 Chronograaf 43. Bij de 46mm modellen hoef je in ieder geval zeker niet bang te zijn of je de tijd of functies wel goed kunt aflezen.

Navitimer chronograaf World GMT 46
De GMT functie is een van mijn favoriete functies waar een horloge over kan beschikken. GMT betekent Greenwich Mean Time en is een functie waarmee je een tweede tijdzone op je horloge kunt instellen. Een horloge met deze functie wordt dan ook vaak gepromoot als hét horloge voor de wereldreiziger. De tweede tijdzone bij de Navitimer chronograaf World GMT46 wordt aangeduid met een extra wijzer met een rode pijlvormige punt op een 24-uur schaal.

Navitimer chronograaf World GMT 46

De kastdiameter van de Navitimer World is 46mm en heeft een hoogte van 53,5mm en is 15,4mm dik. Dit maakt het horloge nog een tandje groter als de Navitimer B01 Chronograaf 46. Ook het design en uurwerk zijn anders dan bij de twee eerder beschreven modellen. De Navitimer World beschikt over een automatisch Breitling 24 uurwerk. Het Breitling 24 uurwerk heeft een energiereserve van ongeveer 42 uur, beschikt over 25 jewels en heeft een tikgetal van 28.800 per uur. Dit betekent dat het Navitimer World model inlevert op het gebied van het aantal jewels en de energiereserve ten opzichte van de Navitimer B01 43 en 46.

Naast de toevoeging van een extra wijzer en een 24-uurs schaalverdeling verschilt het design op nog een aantal punten in vergelijking met de normale Navitimer chronografen. De positie van de drie subwijzerplaten is anders, deze zijn namelijk gepositioneerd bij de 6, 9 en 12-uur positie (bij de B01 43 en 46 staan deze bij de 3, 6 en 9-uur positie). De datumaanduiding is af te lezen bij de 3-uur positie (en bij de B01 43 en 46: tussen de 4 en 5-uur positie). Waar het logo normaal bovenaan de wijzerplaat is gepositioneerd is deze nu rechts in het midden naast de datum geplaatst. Een groot pluspunt van dit model: het B logo heeft bij een aantal World modellen weer vleugels gekregen! De achterzijde is voorzien van een stalen plaat met de tijdzones van ‘s Werelds grootste steden erin gegraveerd.

Navitimer ref. 806 1959 RE-EDITION
Met deze drie gave gelimiteerde modellen gaan we bijna 70 jaar terug in de tijd. Deze modellen zijn namelijk exact hetzelfde qua design en uitstraling als de allereerste Breitling Navitimer, namelijk de Navitimer 806.

Niet alleen de historie die achter deze modellen schuilt maakt deze horloges zo populair. De wijzerplaat blinkt uit met zijn zeer simpele maar geliefde weergave van het Breitling logo en zijn iconische eerste vleugels. Daarnaast vallen de extra grote dikgedrukte uurmarkeringen op. De kastdiameter van slechts 41mm maakt dit model zeer gewild bij het brede publiek.

Navitimer ref. 806 1959 RE-Edition

Net als het allereerste Navitimer model beschikken deze gelimiteerde modellen over een handmatig opwindbaar uurwerk, namelijk de B09. Het Breitling B09 uurwerk wordt net als het B01 uurwerk ook volledig in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. Het Breitling B09 uurwerk heeft een energiereserve van ongeveer 70 uur, beschikt over 34 jewels en heeft een tikgetal van 28.800 per uur.

Navitimer automaat 41
De Navitimer automaat met een kastdiameter van 41mm is in dit gezelschap de vreemde eend in de bijt. Je hoeft er niet lang te naar te kijken om te zien dat dit model een totaal ander design heeft dan de voorgaande Navitimer modellen. En niet alleen het design is anders, ook ontbreekt er de chronograaf complicatie (functie).

Dit verfijnde en elegante model is een zeer populair model! Vooral onder de horlogeliefhebbers die een zakelijk en net uitziende (maar geen doorsnee/saai) horloge zoeken. Dit model heeft namelijk alles wat je zoekt bij een dress watch. De prachtige gepolijste bezel, gepolijste lugs, en een strak design van de wijzerplaat. En toch blijft het een deel van de aantrekkingskracht behouden van de iconische Navitimer met de schaalindeling van de bezel en de wijzerplaat.

De Breitling Navitimer automaat 41 beschikt over een automatisch Breitling 17 uurwerk. Het Breitling 17 uurwerk heeft een energiereserve van ongeveer 38 uur, beschikt over 25 jewels en heeft een tikgetal van 28.800 per uur. De datumaanduiding is bij dit model gepositioneerd bij de 6-uur positie. Er zijn modellen verkrijgbaar met stalen of 18kt gouden kast. Ook zijn er verschillende modellen verkrijgbaar met een zwarte, blauwe of zilverkleurige wijzerplaat.

De populariteit van de verschillende modellen is o.a. gemeten via een online poll, gehouden in de grootste Breitling Facebook groep.

Wil je graag meer weten over het ontstaan van de Breitling Navitimer en zijn voorouders? Lees dan ook eens het artikel: De introductie van de Breitling Chronomat & Navitimer via deze link.

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x