Skip to content

De leukste Seiko bijnamen

Het is je vast al opgevallen, er bestaan heel veel bijnamen voor Seiko horloges. De herkomst van deze bijnamen zijn verschillend. Zo zijn er bijvoorbeeld bijnamen ontstaan op basis van de kastvorm, wijzervorm of kleur van de bezel. Of omdat een bepaalde acteur het betreffende horloge droeg in een film. Persoonlijk vind ik dat een bijnaam extra karakter toevoegt aan het horloge. Het is als Seikoholic veel leuker om over een Seiko Turtle te praten dan over een Seiko met referentie SRP77.

Omdat er zoveel Seiko bijnamen zijn kan het wel eens verwarrend zijn. Zelfs voor diegene die al een aantal Seiko horloges bezit. Stel jij wilt bijna je eerste Seiko horloge gaan kopen en je oog is gevallen op een prachtige Seiko Samurai. Maar wacht eens even; nu kom je weer de Seiko King Samurai tegen. Zijn deze dan weer verschillend?! In dit artikel komen uitgebreid de meest bekende en leuke Seiko bijnamen voorbij.

Turtle
Dit is misschien wel het meest populaire Seiko model. De Turtle heeft zijn bijnaam te danken aan de vorm van de horlogekast die lijkt op die van een schildpad. Op dit moment is dit model opgenomen in de Prospex collectie van Seiko. Naast de normale Turtle bestaan er ook de Baby (Mini) Turtle en de King Turtle. De normale Turtle heeft een kastdiameter van 45mm. De Baby (Mini) Turtle heeft een kastdiameter van 42,3mm. Gekeken naar de naam zou het voor de hand liggen dat de King Turtle een grotere kastdiameter heeft dan die van een normale Turtle. Echter hebben ze beide een kastdiameter van 45mm. De verschillen zitten hem in de afwerking. De King Turtle is een model uit 2020 met vernieuwde specificaties. Zo heeft de King Turtle een vergrootglas bij de datumweergave, een keramische bezel met extra textuur en luxe saffierglas. Lees hier meer over de Turtle.

Seiko Mini Turte – Turtle – King Turtle

Captain Willard
Niemand minder dan Martin Sheen (vader van Charlie Sheen) droeg dit horloge in de filmklassieker “Apocalypse Now” uit 1979 als Captain Willard. De Seiko Willard met referentienummer 6105-8110 (geïntroduceerd in 1970) is de voorloper van de Turtle. Een erg leuk detail is dat de Seiko “Captain Willard” niet alleen op het witte doek in trek was, maar ook bij echte militairen in het tijdperk van de Vietnam oorlog. Dit horloge is dan ook zeer gewild onder de Seiko liefhebbers en verzamelaars.
In 2019 en 2020 heeft Seiko een aantal heruitgaven uitgebracht met de modellen SLA033 (2019), SPB151, SPB153 en de limited ‘Anniversary’ edition SPB183 (2020).

Martin Sheen als Captain Willard

Samurai
Naast de Turtle is de Samurai een zeer populair model. De scherp hoekige kast en lug contouren die doen denken aan een schild, de zwaardvorm van de minutenwijzer en de vorm van de urenwijzer als kop van een pijl hebben bijgedragen aan deze coole bijnaam. Sommige zien zelfs een helmvorm als je vanaf de zijkant naar het horloge kijkt. De eerste serie Seiko Samurai’s werden geproduceerd in 2004 t/m 2008. Het heeft vervolgens 9 jaar geduurd wanneer Seiko een nieuwe reeks Samurai’s aankondigde in haar Prospex collectie. Ook van de Seiko Samurai is er net als van de Turtle een King Samurai in 2020 uitgebracht.

Seiko Samurai & King Samurai

Tuna
De Tuna werd uitgebracht in 1975 (referentie: 6159-7010) en was daarmee hét horloge voor de professionele duiker. Dit horloge had maar liefst 20 gepatenteerde innovaties. De Seiko Tuna heeft zijn bijnaam te danken aan de vorm van het horloge, namelijk die van een tonijnblik. De meningen van Seiko fanaten over dit horloge lopen behoorlijk uiteen. Door zijn unieke vorm is het voor vele niet een horloge om dagelijks te dragen. Echter, juist door zijn unieke sportieve design, is de Seiko Tuna een mooie aanvulling op ieders collectie. Laat je niet afschrikken door zijn grotere kastdiameter. Door het ontbreken van lugs zal de Tuna op vrijwel iedere pols staan. Daarnaast zijn er ook ‘Baby Tuna’ modellen verkrijgbaar met een kleinere kastdiameter.

Seiko Tuna S23635J1

Monster
Het Seiko Monster is uitgebracht in 2000 (ref. nummers SKX779 & SKX789). Door de robuuste/agressieve uitstraling, grote tandvormige uurmarkeringen en de bezel vol met tanden was de bijnaam Monster al snel een feit. De bezel wordt beschermd door de unieke kastvormgeving met opstaande randen aan de boven- en onderkant. In het donker zijn de lichtgevende tandvormige uurmarkeringen extra goed zichtbaar door de ‘Lumibrite’ techniek. Het horloge was gelijk al zeer gewild onder het grote publiek. In de jaren na de introductie zijn er nog veel modellen toegevoegd zoals het Seiko Snow Monster en het Seiko Baby Monster. Tip: leg dit horloge niet in je kast of onder je bed!

Seiko Monsters

Sumo
De Seiko Sumo is geïntroduceerd in 2007 en is daarmee een van de jongste bijnamen in de Seiko familie. Voor deze bijnaam is er veel inbeeldingsvermogen nodig om een Sumoworstelaar te zien in dit prachtige horloge. De 12-uur markering wordt door veel Seiko fans vergeleken met de gordel die een Sumoworstelaar draagt (de Mawashi). Zelf denk ik ook dat de zware lijven van deze krachtmannen vergeleken kan worden met de grote kastdiameter van 45mm. Wat qua proporties groot lijkt gekeken naar de lugbreedte van 20mm.

Arnie
De Seiko Arnie (ref. nummer H558-5009) is onderdeel van de Tuna familie wat goed te zien is door zijn vormgeving. Persoonlijk vind ik dit toch wel een van de leukste Seiko bijnamen. Misschien komt het omdat ik actiefilms ook helemaal geweldig vind. Want deze bijnaam is namelijk afkomstig van actieheld Arnold Schwarzenegger! De Seiko Arnie is geïntroduceerd in het jaar 1982. Arnold Schwarzenegger heeft dit stoere horloge met digitale display in meerdere films gedragen, namelijk in: Commando (1985) en Predator (1987).

Ripley
Naast de “Captain Willard” en de “Arnie” is ook de bijnaam Seiko Ripley afkomstig uit een film. Actrice Sigourney Weaver droeg dit horloge als Ripley in de Horror/Sci-Fi klassieker Aliens uit 1986. De Seiko Ripley uit 1983 (ref. nummer 7A28-7000) wordt gekenmerkt door een zeer opvallend design. In 2015 zijn er nieuwe gelimiteerde uitgaves geïntroduceerd (SCED035 & SCED037).

Pogue
Een van de grote favorieten onder de Seiko liefhebbers is de Seiko Pogue (ref. nummer 6139-6002). De Seiko Pogue is gelanceerd in 1969 en heeft daarmee misschien wel de oudste bijnaam in de Seiko familie. Naast de bijzondere bijnaam is dit horloge ook geliefd door zijn innovatie. Het was namelijk de eerste automatische chronograaf.

De Seiko Pogue heeft geen secondewijzer maar een 30min teller en beschikt over een snel instel functie van datum en dag. De Seiko 6139-6002 kreeg zijn bijnaam nadat Nasa astronaut Col. William Pogue dit horloge droeg tijdens de Skylab 4 missie in 1973.

Welke Seiko bijnaam is jouw favoriet? Laat het ons weten in een berichtje onderaan het artikel!

Categories

Geen categorie

Tags

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x