Skip to content

Horloges met militaire precisie

De ontwikkeling van horloges is in een stroomversnelling gekomen door de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Zowel in de 19de eeuw als in het begin van de 20ste eeuw werden er vooral zakhorloges gedragen. Hier kwam echter verandering in toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Er ontstond toen op grote schaal een behoefte naar horloges die je om de pols kon dragen, zodat de tijd gemakkelijk en snel afgelezen kon worden. Tijdens een oorlog is tijd een zeer belangrijk gegeven. Je kunt je, tijdens een missie, bijvoorbeeld niet veroorloven dat een militaire eenheid een paar minuten of zelf seconden eerder aan de missie begint dan een andere eenheid. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. De luchtmacht speelde ook een zeer belangrijke rol bij de ontwikkeling van horloges. Zakhorloges en piloten zijn geen goede match. Telkens je horloge uit je zak moeten halen om de tijd af te lezen, kost letterlijk tijd. Een horloge om je pols was de uitkomst. Beide handen bleven vrij voor de navigatie van het toestel.

Horloges met een stopwatch functie

Horlogemerken Longines en Breitling waren tijdens de Eerste Wereldoorlog zeer innovatief. Hoewel de introductie van ’s-Werelds eerste moderne polshorloge op naam staat van Cartier (1904), staat ’s-Werelds eerste horloge met chronograaf functie (stopwatch) op naam van Longines (1913). In 1915 introduceerde Breitling ’s-Werelds eerste chronograaf met een aparte chrono drukknop wat meer gebruiksgemak opleverde. Berekeningen van verstreken tijd, afgelegde afstand en brandstofverbruik waren destijds essentieel voor piloten van de luchtmacht. Tijdens de tweede Wereldoorlog was de vraag naar horloges opnieuw groot. Zo rustte de Royal Air Force al zijn militairen uit met Breitling Chronomat horloges. Ook merken als Omega en IWC leverde vele betrouwbare horloges tijdens deze oorlog.

De horloges van hedendaagse militairen

Militairen werden vroeger uitgerust met horloges die de legerleiding voor hen koos. Hedendaags kiezen militairen, over het algemeen, hun eigen horloge. Militairen hebben voldoende training en ervaring om precies te weten welk horloge bij hun past. De horloges moeten in ieder geval voldoen aan de volgende kenmerken: betrouwbaar, duurzaam, waterbestendig, ‘low profile’ en een goede afleesbaarheid.

Navy Seals in Vietnam met hun Rolex Submariner

Traditioneel, in de jaren zestig tot en met de jaren tachtig, was de Rolex Submariner het horloge bij uitstek voor de Navy Seals. Echter werden de Submariners steeds duurder. Hierdoor stapten veel Navy Seals over op horloges van merken als Suunto, Casio G-Shock en Luminox. In dit artikel lees je alles over de meest populaire militaire horloges van de afgelopen 30 jaar.

Omega Seamaster Limited Edition SAS 45.5mm Ref. 2200.50.00

Dit Planet Ocean model werd exclusief gemaakt voor leden van het Britse SAS 22-regiment. Naar schatting zijn er ongeveer 300 tot 500 stuks geproduceerd. De Seamaster is op de achterkant van de kast gegraveerd met het SAS-logo met gevleugelde dolk en het legendarische motto “He who dares”. Aan de zijkant van de kast is “Always a little further” gegraveerd. Dit is een regel uit een gedicht dat het 22e regiment moet onthouden tijdens de selectiefase.

Het horloge beschikt over een automatisch 2500 uurwerk. Het uurwerk heeft een energiereserve van 48 uur en een tikgetal van 25.200 per uur. De waterbestendigheid van deze speciale editie bedraagt 600m.

Casio G-Shock DW-6600 ‘’The U.S. Navy Seal watch’’

De G-Shock DW-6600 wordt beschouwd als een van de meest populaire horloges onder de militairen. Het model werd in 1994 geïntroduceerd en is sindsdien veel gespot bij de Amerikaanse Navy Seals.

Navy Seal met zijn G-Shock (foto: g-central.com)

Het horloge is populair bij militairen vanwege de lage kosten, het lichte gewicht, de schokbescherming, de 200 meter waterbestendigheid, de 24-uursmodus en de achtergrondverlichting met een na effect (blijft een paar seconden branden nadat de knop is ingedrukt ). De DW-6600 staat ook bekend als de eerste G-Shock met de “EL”-achtergrondverlichting die het hele scherm verlicht. Dit model werd tot en met 2010 geproduceerd. Hierna werden militairen vooral gezien met andere G-Shock modellen zoals referenties G-Shock DW-6900 en G-Shock DW-9052.

Luminox Navy Seal Watch

De Luminox Navy Seal is het horloge waarmee Luminox bekend werd onder het grote publiek. In 1992 werd Nick North, assistent RDT&E officier van de Navy Seals, gevraagd een betrouwbaar horloge te zoeken dat geschikt zou zijn voor nachtmissies. Nick North ontwikkelde samen met Luminox het perfecte horloge voor tijdens deze speciale missies. Hoe kan het ook anders, want Luminox is een combinatie van de Latijnse woorden Lumi = licht en Nox = nacht. Het resultaat van dit bijzondere partnerschap was het Luminox Navy Seal horloge.

Nadat Luminox de horloges aan de Navy Seals had geleverd, kregen meer elite-eenheden interesse in horloges van Luminox, waaronder de Amerikaanse kustwacht, de politie van New York City, de luchtmacht van Singapore, de speciale strijdkrachten van Israël en vele andere wetshandhavingsgroepen. Op dit moment bestaat de Luminox Navy Seal collectie uit tientallen modellen. Al deze modellen zijn voorzien van het zelfvoorzienende verlichtingssysteem, een constante verlichting tot 25 jaar onder alle lichtomstandigheden. Bekijk de modellen via deze link.

Suunto Core

Naast horloges van G-Shock en Luminox zijn militairen de afgelopen jaren ook veelvuldig gespot met de Suunto Core. Dit horloge is voorzien van enorm veel functies, waaronder een hoogtemeter, een barometer, een kompas, een stormalarm, een zonsopgang en -ondergang indicator, dieptemeter en weersinformatie. De Suunto Core is op dit moment verkrijgbaar in acht kleuren. Benieuwd naar dit horloge? Bekijk ze dan allemaal op de website van Suunto.

Suunto Core

Yema Superman French Air Force

In 1963 introduceerde Yema het Superman duikhorloge. Het horloge werd ontwikkeld voor duikprofessionals en heeft een waterbestendigheid van 300 meter. De Superman werd ook uitgerust met een gepatenteerd vergrendelsyteem voor de bezel, hierdoor kon de bezel niet per ongeluk tijdens het duiken verzet worden. Deze kenmerken, in combinatie met de robuustheid, duurzaamheid en Franse oorsprong, maakte de Yema Superman het horloge voor de Franse luchtmacht.

Yema Superman FAF edition

In 2020 werd Yema opnieuw een officiële partner van de Franse luchtmacht en bracht hiervoor een speciale Superman French Air Force editie uit. Gebaseerd op het standaard Superman ontwerp, werd de FAF-editie ontworpen in samenwerking met Franse piloten. De horloges zijn verkrijgbaar in verschillende configuraties om aan de voorkeuren van elke gebruiker te voldoen. De kastdiameter is verkrijgbaar in 39 mm of 41 mm. De horloges zijn afgewerkt in geborsteld roestvrij staal of met een zwarte PVD-coating. Daarnaast kan er gekozen worden uit modellen met een Quartz of een automatisch MPB1000 uurwerk.

Alle Air Force Superman modellen zijn bij de 6-uurmarkering voorzien van de rood, wit, blauwe rondel van de Franse luchtmacht. De rondel kun je ook terugvinden bij de kroon. Het logo van de Franse luchtmacht is op de achterzijde van de kast gegraveerd. Van elk verkocht horloge doneert Yema 12,5% aan de officiële Franse Veteranenstichting (FOSA).

Blancier Desert Wolf

Het enige militaire horloge van Nederlandse bodem. Blancier introduceerde in 2010 de Desert Wolf. Eigenaar Willem Kamerman bedacht en ontwierp dit bijzondere horloge voor de Nederlandse strijdkrachten, en met name de strijdkrachten in Uruzgan. Het model van het horloge staat ook wel bekend als een ‘Bull Head’, en was voornamelijk in de jaren zestig en zeventig enorm populair. Bij dit model is de kroon, en zijn de chrono drukknoppen, gepositioneerd aan de bovenzijde van de kast. Dit heeft als voordeel dat je pols meer bewegingsvrijheid heeft.

Blancier Desert Wolf ‘Bull Head’

De kastdiameter van het horloge bedraagt 45mm en is gemaakt van 316L staal met een zwart PVD afwerking. De wijzers en uurmarkeringen zijn voorzien van oranje Super-LumiNova (lichtgevend) materiaal. Verder heeft het horloge een waterbestendigheid tot 100m. Een leuk detail is de Nederlandse vlag die is afgebeeld op de wijzerplaat. Er zijn later ook horloges gemaakt met een Amerikaanse vlag op de wijzerplaat. Een deel van de verkoopopbrengst ging destijds naar Anjerkinderen, een stichting die zich inzet voor kinderen die een vader of moeder hebben met het posttraumatisch stresssyndroom. Dit horloge wordt hedendaags niet meer geproduceerd.

Update 18 maart 2022

Garmin Delta

Na het delen van dit artikel ontvingen wij zeer bruikbare ‘intel’ van een Nederlandse militair. Hij vertelde dat militairen op dit moment veelal horloges van het merk Garmin dragen. Garmin is opgericht in 1989, en is wereldwijd een van de grootste fabrikanten van gps-apparaten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Kansas, in de Verenigde Staten. Al tientallen jaren vertrouwen onder andere de luchtvaart en maritieme sector op de navigatie systemen van Garmin. Het is dan ook niet zo gek dat Garmin horloges in trek zijn bij de militairen. Horloges van Garmin beschikken net als de horloges van G-shock en Suunto over een tal functies. Zo is de Garmin D2™ Delta voorzien van premium GPS met dynamische kleurtoewijzing, NEXRAD-weer, automatische vluchtregistratie en waarschuwingen voor koersafwijkingen, patroonhoogten en nog veel meer. Het perfecte horloge voor de luchtmacht! Dit horloge is verkrijgbaar in een kastdiameter van 42mm, 47mm en 51mm.

Garmin Tactix Delta Solar
(Foto: taskandpurpose.com)

Naast het D2™ Delta horloge heeft Garmin nog meer horloges met militairen verwijzingen in de naam, zoals de MARQ® Commander, de MARQ® Captain en de Tactix Delta. De Tactix Delta voldoet aan de Amerikaanse militaire 810 norm voor temperatuur-, schok- en waterbestendigheid (tot 100 meter diepte).

Heb jij ook leuke of interessante informatie over horloges die gedragen worden door Nederlandse of buitenlandse strijdkrachten? Deel deze informatie dan met de lezers onderaan dit artikel!

Foto hoofdbanner: g-central.com en Sealswcc.com

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x