De evolutie van de Rolex Air-King

De Rolex Air-King werd – aan het einde van de Tweede Wereldoorlog – in 1945 geïntroduceerd. De Air-King trad toe tot de Air collectie, bestaande uit: de Air-Lion, Air-Giant en de Air-Tiger. De Rolex Air collectie werd ontwikkeld en geproduceerd als eerbetoon aan de RAF piloten die vochten tijdens de slag om Engeland. De slag om Engeland was een luchtoorlog tussen de Duitse Luftwaffe en de Britse Royal Air Force (RAF). De luchtoorlog begon op 10 juli 1940 en verliep in vijf fasen tot hij ten slotte eindigde op 31 oktober 1940. Hoewel van de Air-Lion, Air-Giant en Air-Tiger de productie al vrij snel – na introductie – werd stilgelegd, wordt de Rolex Air-King na 77 jaar nog steeds geproduceerd.
Rolex Air-King ref. 4925
De eerste Rolex Air-King – met ook daadwerkelijk Air-King op de wijzerplaat – is referentie 4925. Dit horloge heeft een kastdiameter van 34mm wat destijds vrij groot was. Verder heeft de allereerste Air-King een crèmekleurige wijzerplaat met een combinatie van dolkvormige en Arabisch cijferige uurmarkeringen. Omdat deze horloges bedoeld waren als eerbetoon aan de piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn het prachtige, tijdloze horloges met handmatig opwindbare uurwerken en Oyster kasten. Het zijn echter geen horloges – met allerlei functies – die piloten daadwerkelijk hulp boden tijdens het vliegen.

Foto: Rescapement.com
Rolex Air-King ref 4499 & 6552
Na referentie 4925 werd referentie 4499 uitgebracht in 1946. Deze Rolex Air-King heeft dezelfde Oyster kast en uurwerk als zijn voorganger. De uurmarkeringen worden bij deze referentie aangeduid met Arabische cijfers. Aan de onderzijde van de wijzerplaat kwam er ‘Precision’ te staan.


In 1953 werd de Rolex Air-King met referentie 6552 geïntroduceerd. Dit is de allereerste Air-King met een automatisch Perpetual uurwerk, namelijk kaliber 1030. De uren worden gemarkeerd door baton (stokjes vormige) indexen. De vormen van de wijzers kregen ook een ander design. Het Rolex logo verhuisde naar boven om de 12-uur aan te duiden, en aan de onderzijde van de wijzerplaat kwam er ‘Super Precision’ te staan. De uurmarkeringen werden daarnaast voorzien van (lichtgevende) lumen bolletjes.
“A HOMAGE TO AVIATION’’
Rolex Air-King ref.5500
Volgens Rolex zelf begint de historie van de Air-King pas vanaf 1957 met referentie 5500. Dit is vrij opvallend omdat de vooraf beschreven Air-King modellen wel degelijk voor referentie 5500 zijn geïntroduceerd. Misschien heeft het te maken dat pas vanaf referentie 5500, de Air-King aan het breder publiek werd aangeboden. De eerdere modellen waren toch vooral bedoeld om de RAF piloten te eren. De echte reden is echter onbekend dus dat blijft vooralsnog speculeren. Een feit is in ieder geval dat referentie 5500 echt een plaatje is.

De horloges beschikken over een automatisch Perpetual uurwerk, met kaliber 1520 of 1530. Horloges met een 1530 uurwerk hebben de tekst ‘Super Precision’ aan de onderzijde van de wijzerplaat staan, en horloges met een 1520 uurwerk hebben ‘Precision’ of geen tekst op de wijzerplaat staan. De Oyster kast werd geproduceerd in roestvast staal of 14 karaats goud. Mocht je er een aan je collectie willen toevoegen dan kun je ze tegenkomen met verschillende wijzerplaat designs.


Naast referentie 5500 lanceerde Rolex nog een aantal modellen, waaronder referentie 5501, dit is een tweekleurige goud/zilveren versie met een fluted bezel, en referenties 5700/5701 met een datumweergave. Interessant is dat Rolex ook voor een korte duur, Air-King ref. 5504 heeft geproduceerd met een iets grotere kast van 35 mm. In het midden van de jaren zeventig introduceerde Rolex een volledig gouden Air-King met referentie 5520. De Air-King 5500 generatie werd gedurende een periode van meer dan 30 jaar verkocht door Rolex.
Rolex Air-King ref. 14000 & 14010
Rolex introduceerde de Air-King referentie 14000 in 1989 ter vervanging van de langlopende referentie 5500. De nieuwe Rolex Air-King generatie werd voorzien van saffierglas. Saffierglas is beter bestand tegen krassen, en daarnaast is het glas zeer zuiver, waardoor de wijzerplaat extra goed zichtbaar is en opvalt. De horloges zijn voorzien van een automatisch Perpetual 3000 uurwerk. Het uurwerk beschikt over een energie reserve van 42-uur, heeft 27 jewels en een tikgetal per uur van 28.800. Hierdoor zweeft de secondewijzer vloeiend over de wijzerplaat heen. De horloges hebben – mede door de schroefbare kroon – een waterbestendigheid van 100 meter.

(Foto IG: 25dials)

Referentie 14000 heeft een roestvast stalen kast met een hoog gepolijste bezel. Referentie 14010 is exact hetzelfde als zijn 14000 broertje maar beschikt over een ‘engine turned bezel’. Van beide referenties zijn er meerdere wijzerplaat designs, waaronder verschillende uurmarkeringen en kleuren. Je kunt ze tegenkomen met de volgende uurmarkeringen:
- Baton uurmarkeringen met het Rolex logo als 12-uur markering. Bij de indexen is er een lumen bolletje aanwezig.
- Baton uurmarkeringen voorzien van lumen, gecombineerd met 3-6-9 cijfers, en het Rolex logo als 12-uur markering.
- Romeinse uurmarkeringen, gecombineerd met korte rechthoekige markeringen waarbij het Rolex logo kleiner en centraler is afgebeeld. Bij de indexen is er een lumen bolletje aanwezig.
De Rolex Air-King horloges met referentie 14000 en 14010 beschikken over prachtige ‘sunburst’ wijzerplaten, in de kleuren zwart, grijs, donkerblauw, zilver, roze en wit.


In 2000 is de Air-King 14000 generatie geüpgrade met een automatisch 3130 uurwerk. Deze modellen zijn te herkennen aan de letter M achter het referentienummer. Dit uurwerk beschikt over iets meer jewels, namelijk 31, en heeft een iets hogere energie reserve van 48-uur. Opmerkelijk is dat andere Rolex modellen met dit uurwerk als chronometer getest zijn en de Air-King niet. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de positionering van de Air-King. De Air-King werd altijd gepositioneerd als het instapmodel van Rolex. Hierdoor werden deze horloges niet als chronometer gecertificeerd. Later kwam hier echter wel een verandering in.
Rolex Air-King ref. 1142XX
In 2007 introduceerde Rolex een nieuwe serie Air-King horloges. Deze serie bestaat uit ref. 114200 (smooth bezel), ref. 114210 (engine turned bezel) en ref. 114234 (fluted bezel). Hoewel de kastdiameter ook 34mm bedraagt, heeft de kast een robuustere uitstraling doordat de lugs iets breder zijn gemaakt. Verder is de horlogekast gemaakt van 904L staal. Dit soort staal wordt meestal gebruikt in de hightech- en ruimtevaartindustrie waar maximale corrosiebestendigheid van essentieel belang is. De roestvrijstalen horlogeband heeft een upgrade gekregen met volledige solide schakels en een nieuwe gesp. De horloges beschikken net als referenties 14000M/14010M over een automatisch 3130 uurwerk. Hoewel de voorouders niet gecertificeerd zijn als chronometers, is deze generatie dat wel.


Van de Air-King horloges met ref. 1142XX zijn er – net als bij ref. 14000/14010 – verschillende versies verkrijgbaar. Er zijn variaties met verschillende soorten uurmarkeringen en kleuren van de wijzerplaat.
Rolex Air-King ref. 116900
In 2014 nam Rolex een opmerkelijk besluit. De Air-King collectie bestond bijna 70 jaar. In plaats van dit groots te vieren stopte Rolex met de productie ervan. Gelukkig was dit van korte duur, want tijdens Baselworld in 2016 kondigde Rolex een nieuwe Air-King aan met referentie 116900.


Zowel de aankondiging als het design waren een grote verrassing. Het design van de nieuwere Air-King wijkt namelijk af van het design van zijn voorouders. De horlogekast heeft een diameter van 40mm, wat ten opzichte van de eerdere 34mm, een stuk groter is. De grote 3, 6 en 9 uurmarkeringen kenden we wel al bij eerdere Air-King referenties. De andere uurmarkeringen hebben echter een minutenschaalverdeling gekregen. Ook de logo’s op de wijzerplaat zijn veranderd. Het Rolex kroontje heeft een gele kleur gekregen en Rolex zelf is geschreven in de groene kleur. Het Air-King logo stond voorheen altijd onder het Rolex logo en de tekst Oyster Perpetual afgebeeld. Bij deze referentie is Air-King naar de onderzijde van de wijzerplaat verhuisd. Onder het Air-King logo wordt duidelijk gemaakt dat het horloge gecertificeerd is als Superlative Chronometer (COSC + Rolex certificering na plaatsing horlogekast). De minutenwijzer heeft nog steeds de baton vorm, en de uren worden nu aangeduid met de bekende ‘Mercedes’ wijzer. De secondewijzer is bij deze referentie voorzien van lumen. Met al deze veranderingen heeft de Air-King een sportievere uitstraling gekregen.

De Rolex Air-King ref. 116900 heeft dezelfde kast als de Rolex Milgauss ref. 116400. En ze delen niet alleen dezelfde kast, maar ook hetzelfde automatisch Perpetual 3131 uurwerk. Het uurwerk beschikt over een energie reserve van 48-uur, heeft 31 jewels en een tikgetal per uur van 28.800. Een andere eigenschap van dit uurwerk is dat het anti-magnetisch is. Magnetische velden zijn overal om ons heen, en niet alleen vanwege onze smartphones en andere apparaten, ze komen ook voort uit eenvoudige magnetische sluitingen op kleding en accessoires. Langdurige blootstelling aan sterke magnetische velden kan de balansveer in een mechanisch uurwerk veranderen, waardoor de nauwkeurigheid van een horloge wordt aangetast. Het 3131 uurwerk maakt gebruik van een paramagnetische blauwe Parachrom-veer, gemaakt van niobium-zirkonium met een oxidecoating, om volledig beschermd te blijven door magnetische velden. Daarnaast heeft het uurwerk ook een paramagnetisch ontsnappingswiel gemaakt van een nikkel-fosforlegering. Ten slotte wordt het 3131 uurwerk beschermd door een tweedelig magnetisch schild gemaakt van ferromagnetisch materiaal.
Wil je nog eens rustig alle omschreven Air-King modellen voorbij zien komen? Bekijk dan ook eens onderstaande video waarin het – in het Engels – nog eens wordt verteld.
Update zondag 10 april 2022
Rolex Air-King ref. 126900
Tijdens het Watches and Wonders 2022 evenement in Genève kondigde Rolex een nieuw Air-King model aan met referentie 126900. Hoewel Rolex al een aantal dagen op hun social media kanalen teasers verspreidde waarbij de lucht centraal stond, kwam deze introductie voor velen toch onverwacht. Persoonlijk vind ik de introductie van dit model samen met de Oyster Perpetual Day-Date 40 in 950 platinum zeer geslaagd. Op het eerste oog lijkt er niet veel veranderd te zijn aan het design van het nieuwe Air-King model, maar als we iets langer de tijd nemen vallen er toch een aantal nieuwe eigenschappen op!

De nieuwe Air-King heeft nog steeds een kastdiameter van 40mm. De vormgeving van de kast is echter wel veranderd, want de kroon heeft ware kroonbeschermers gekregen! Normaal gesproken zie je kroonbeschermers vooral bij duikhorloges zoals de Submariner, om zo de kroon extra te beschermen tijdens activiteiten. Door de robuustere uitstraling schuift de Air-King nog een stukje op, van klassiek eerbetoonhorloge naar een sportief ‘toolwatch’ horloge.
Als we naar het design van de wijzerplaat kijken zien we dat de logo’s en de kleuren ervan hetzelfde zijn gebleven. Ook de grote 3, 6, en 9 uurmarkeringen zijn behouden. Echter is er toch een verschil op te merken ten opzichte van de markeringen van referentie 116900. De grote uurmarkeringen zijn nu niet geheel van 14krt wit-goud, maar zijn rijkelijk voorzien van Chromalight. De 5 minutenaanduiding is aangepast naar een 05 minutenaanduiding zodat het qua proporties met de andere minutenaanduidingen beter in verhouding staat. De horlogeband is voorzien van een stevigere Oysterlock-veiligheidssluiting.


Nu we de buitenkant van de nieuwe Rolex Air-King hebben bekeken gaan we eens naar de binnenkant kijken. Referentie 126900 is namelijk voorzien van een automatisch 3230 uurwerk. Het uurwerk beschikt over het gepatenteerde Chronergy-echappement en heeft een energie reserve van maar liefst 70 uur.
Wij zijn benieuwd wat jouw favoriete Rolex Air-King is! Gaat je voorkeur uit naar de 34mm modellen of de nieuwere 40mm modellen? Laat het ons weten in een bericht hieronder!
Categories