Een roadtrip naar horloge museums in en rondom het Zwitserse Biel: Longines, Omega en Swatch

Museums hebben over het algemeen het stigma, dat ze saai en oubollig zijn. Dit komt omdat een museum vaak gelinked wordt aan kunst. Het is nou eenmaal een feit dat het merendeel van de mensheid helemaal niets heeft met kunst en daarmee dus ook niets met museums.
Maar wist je dat er museums bestaan die zich volledig toeleggen op horloges? Zo beschikken horlogemerken als Longines, Swatch en Omega zelfs over een eigen museum! Een groot voordeel is dat ze ook nog eens super dicht bij elkaar liggen, namelijk in en rondom het Zwitserse stadje Biel. Een horlogeliefhebber die deze heeft bezocht, zal nooit meer beweren dat musea saai zijn. Integendeel zelfs. Hoogtepunten van de horlogemerken worden uitgelicht en historisch belangrijke modellen kunnen op slechts enkele centimeters afstand worden bewonderd. Mooier kan het haast niet voor een horlogefanaat.
Lees het artikel verder en kom alles te weten over de museum roadtrip van mij en mijn jongere broer. Onze reis begon op een vrijdag om 6 uur s‘ ochtends, vanuit het Brabantse ‘s-Hertogenbosch. Het museum van Longines stond als eerste gepland op de route.
Musée Longines
Na ongeveer 7,5 uur en 698 km gereden te hebben, kwamen we aan in het plaatsje Saint-Imier. Dit kwam perfect uit, want het Longines museum is geopend van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 12:00 en van 13:30 tot 17:00.


Het is aan te bevelen om Longines op voorhand te laten weten wanneer je ongeveer denkt te arriveren. Een gids leidt je namelijk – groepsgewijs – door het imposante gebouw en museum. De vriendelijke gids spreekt zowel Engels, Frans als Duits. Via deze link kun je eenvoudig een reservering plaatsen bij Longines.
Na een korte tocht door het hoofdkantoor kom je terecht bij een grote houten deur. Op het moment dat de gids de deur opende, begonnen onze horlogeharten sneller te kloppen. Wat misschien niet iedereen weet, is dat Longines een van de oudste horlogemerken op de wereld is. Het merk werd opgericht in 1832 door Auguste Agassiz en bestaat dus langer dan bijvoorbeeld Patek-Phillipe (1839), Omega (1848), Breitling (1884) en Rolex (1905).
Het museum verteld de rijke geschiedenis van Longines in verschillende tentoonstellingen. Zo ontdek je onder andere het vakmanschap van Longines, de vele innovaties en de voorliefde voor avontuur en sport. Bekijk de onderstaande video voor een sfeerimpressie. Meer gaan we niet verklappen, we willen nog wel iets aan de verbeelding overlaten.
Planet Swatch en het Omega Museum
Op zaterdagochtend tikten we het adres – van het Omega museum en Planet Swatch – in op de navigatie. Beide musea zijn te vinden in hetzelfde gebouw! De openingstijden zien er weer heel anders uit dan die van Longines. Wellicht handig om daar je planning op af te stemmen. De openingstijden zien er als volgt uit: van dinsdag t/m vrijdag van 11:00 tot 18:00 en zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00. Voor deze musea hoef je vooraf niet te reserveren.


In 2019 opende Omega een nieuw museum op ‘La Cité du Temps’, de Swatch Group/OMEGA campus in Biel/Bienne in Zwitserland. Het prachtige nieuwe museum is gevestigd in een gebouw vol licht, dat werd ontworpen door de bekroonde Shigeru Ban. Op de tweede verdieping is het Planet Swatch-museum te vinden. Een verdieping lager, het Omega museum. Beide museums zijn overigens net als het Longines-museum gratis te bezoeken.

Planet Swatch
Kleur, kunst en vrolijkheid zijn de juiste steekwoorden om Planet Swatch aan te duiden. Zodra de liftdeuren – op de tweede verdieping – open schuiven waan je jezelf in één groot kleurenfestijn.


Planet Swatch laat je het verleden, het heden en de toekomst van Swatch zien, door middel van ontwerpen, ervaringen en kunstwerken. Enkele duizenden van de meest bijzondere Swatch-horloges worden gepresenteerd in een dynamische omgeving. Zo heb je bijvoorbeeld een sport- kunst- en filmhoek, waar je de vroegste modellen tot de meest recente kunt bewonderen. Bezoek de website van Swatch voor meer informatie.
Omega museum
Het Omega-museum vertelt gedetailleerd het verhaal van Omega en behandelt zijn iconische erfgoed in uurwerken en innovatie sinds 1848. De meeslepende films en displays geven bezoekers een inzicht in de vele passies van het merk, van ruimteverkenning tot tijdwaarneming van de Olympische Spelen en oceaanduiken.


Onder de vele opmerkelijke horloges die te zien zijn, is de Omega Slimline, gedragen door John F. Kennedy, misschien wel het meest speciaal. Natuurlijk mogen de horloges van ‘s werelds favoriete spion ook niet ontbreken.
In de onderstaande fotoreportage hebben we een aantal indrukwekkende beelden voor je op een rij gezet. Swipe naar links of rechts om de volgende foto te bekijken. Bezoek de website van Omega voor meer informatie over het museum.
Neues Museum Biel
Na de vele indrukken – die we hadden opgedaan in zowel het Swatch als Omega museum – gingen we even lekker lunchen. De gehele lunch ging het over de historische horloges die we met onze eigen ogen hebben mogen aanschouwen. Toen onze hartslag eindelijk weer een beetje op een normaal niveau terecht was gekomen, stond er in de middag nog een museum op de planning, namelijk: het Neues Museum in Biel.

Als we het dan hebben over een klassiek museum, komt dit museum daar het meeste bij in de buurt. Je moet er van houden, zullen we maar zeggen. Het Neues Museum is in 2012 ontstaan uit de fusie van de twee musea in Schwab en Neuhaus. Het museum heeft uiteenlopende onderwerpen, wat misschien wel tegelijkertijd zijn sterkte als zwakte is. Zo kun je archeologische vondsten, wapens en kunst bekijken.


Gelukkig zijn er ook horloges te zien in de tentoonstelling ‘’Biel/Bienne: klokken- en industriestad’’, waaronder een Rolex Oyster uit de jaren 20 en een Rolex Turn-O-Graph uit 1953. Dichter bij een Rolex-museumstuk ga je niet komen in het stadje Biel. Hoewel de Rolex-fabriek gevestigd is in Biel, heeft het luxe horlogemerk geen museum.

De openingstijden van het Neues Museum zijn van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00. De entree bedraagt 11 Zwitserse frank.
Musée international d’horlogerie
Normaal gesproken kom je gemiddeld één keer per jaar in een museum. Dit weekend, hadden we er al vier bezocht in twee dagen tijd! De honger naar horloges was echter nog niet gestild. Op zondagochtend stond het Musée international d’horlogerie als laatste stop gepland. Na dit bezoek gingen we terug op huis aan.


Dit museum ligt in een andere bekende horlogeplaats, genaamd La Chaux-de-Fonds, ongeveer 50 minuten rijden vanaf Biel (45 km). Het plaatsje ligt in een dal van het Juragebergte en staat bekend om zijn horloge industrie. In het begin van de 20e eeuw werd maar liefst de helft van alle horloges ter wereld geproduceerd in La Chaux-de-Fonds. Horlogemerken als TAG Heuer en Cartier zijn vandaag de dag daar nog steeds gevestigd.


Sinds 1974 is het museum gevestigd in een gebouw dat grotendeels ondergronds ligt. Hierdoor wordt de bezoeker niet alleen verrast door iconische horloges, maar ook door de locatie. De looproute is ontworpen als een tijdlijn, die in 36 stappen rond de museummuren loopt. Het museum is erop gericht om de geschiedenis van de tijdmeting te belichten. Naast horloges en klokken zijn er ook eeuwenoude tijdwaarnemingstechnieken te bekijken en ervaren. Je kunt de route in beide richtingen volgen om de fundamentele ontwikkelingen in de Zwitserse en internationale uurwerken te ontdekken.
De openingstijden van Musée international d’horlogerie zijn van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00. De entree bedraagt 15 Zwitserse frank.
Vintage horlogewinkels in Biel
Hopelijk heb je tijdens het lezen van dit artikel, mee kunnen genieten met onze horloge roadtrip. In één weekend hebben wij de 5 leukste museums bezocht in én rondom Biel, Zwitserland. Naast het bezoeken van musea is het centrum van Biel eveneens het bezoeken waard. Er zijn genoeg winkels en restaurants te vinden waar je je kunt vermaken.
Vind je het leuk om naast een museum ook een aantal vintage horlogewinkels te bezoeken? Ga dan vooral eens langs bij de onderstaande drie adressen.
Categories