Skip to content

De YEMA Navygraf FSM: het horloge van de Franse Marine

De YEMA Navygraf FSM collectie is ontworpen in samenwerking met de Franse Marine om de 50ste verjaardag van de Strategic Oceanic Force (FOST) te vieren. De twee nieuwe duikhorloges zijn geïnspireerd op iconische Navygraf modellen uit de jaren zeventig, en zijn speciaal ontworpen voor militairen die aan boord werken van nucleaire onderzeeërs van de FOST.

De Franse Marine en de Strategic Oceanic Force

De Marine Nationale (Franse marine) werd opgericht in 1626 en is hedendaags een van ’s werelds machtigste zeestrijdkrachten. De Franse Marine heeft een breed scala aan gevechtsvaartuigen, luchtvaarttroepen, onderzeeërs, fregatten, patrouilleboten en ondersteuningsschepen. YEMA is de officiële partner van de Franse marine en is trots om de eerste officiële Marine Nationale collectie te introduceren die zowel beschikbaar is voor het legerpersoneel als het grote publiek.

De Strategic Oceanic Force (FOST) – opgericht op 1 maart 1972 – is een van de belangrijkste eenheden van de Franse Submarine Forces. De FOST bestaat uit 4.000 matrozen, militairen en burgers, die 4 nucleaire onderzeeërs met ballistische raketten (SNLE), 6 nucleaire aanvalsonderzeeërs (SNA) en eenheden ondersteunen en aansturen.

Om iedereen te bedanken en te eren die eervol hebben gediend in de Franse Marine, doneert YEMA een percentage van de omzet aan de Franse Marine veteranenstichting.

YEMA Navygraf FSM

De nieuwe YEMA Navygraf FSM is gebaseerd op de Navygraf Heritage en de Navygraf II uit het midden van de jaren zeventig.

Het design

Op verzoek van de militaire staf van de Marine Nationale zijn alle teksten en logo’s op de wijzerplaat van de Navygraf FSM verduisterd. Deze ‘Phantom’ wijzerplaat past perfect bij de ‘stealth en discretie’ waarden van de Marine. De opvallende rode secondewijzer is gebaseerd op het rode licht dat ‘s nachts in de kernonderzeeërs wordt gebruikt.

Zowel het glas als de bezel zijn gemaakt van saffierglas. Dit geeft het militaire horloge een glanzende, hoogwaardige en krasbestendige afwerking. De wijzers, indexen en bezelmarkeringen zijn behandeld met Swiss Super-LumiNova® C1 om een perfecte leesbaarheid te bieden bij weinig licht.

De roestvrijstalen kast heeft een gangbare diameter van 39mm. De geschroefde kroon is in reliëf voorzien van het traditionele anker van de Franse marine. Het duikhorloge heeft een waterbestendigheid van 30 BAR/ 300m.

YEMA Navygraf FSM video
Verschillende banden

De Navygraf FSM is verkrijgbaar in combinatie met drie verschillende banden:

  • De 316L roestvrijstalen band wordt geleverd met een duikverlenging, zodat deze gemakkelijk aangepast kan worden tijdens het duiken.
  • Geïnspireerd door de Tropic-banden van de jaren 60 en ontworpen voor duikliefhebbers, is de YEMA Tropic-band gemaakt van thermoplastisch polyurethaan (TPU). Dit rubberachtige materiaal is flexibel en comfortabel om te dragen, en is ideaal voor dagelijks gebruik en onderwateractiviteiten.
  • Vintage lederen band met een stijlvolle “blauwe, witte, rode” afwerking bij de lugs. De lederen band biedt ultiem comfort.
Het uurwerk

De duiker beschikt over het vernieuwde automatische YEMA2000 uurwerk. Dit uurwerk heeft een energie reserve van 42 uur, en een tikgetal van 28.800 per uur.

De verkoopprijs ligt – afhankelijk van de bandkeuze – tussen de €790 en €849.

YEMA Navygraf FSM Bronze

De bronzen kastkleur van de Navygraf FSM Bronze is terug te vinden in zowel de Navygraf-vermelding op de wijzerplaat als de indexen en de wijzers. Deze kleur contrasteert op een mooie manier met de zwarte wijzerplaat die doet denken aan de romp van een nucleaire onderzeeër.

Het design

De gebogen tekst ‘Forces Sous-Marines’ boven de 6 uur en de indexen in de vorm van uitroeptekens zijn geïnspireerd op het allereerste Navygraf model uit de jaren 70. De fijne roodkleurige secondewijzer brengt een vleugje kleur die zowel elegant als functioneel is.

De Navygraf FSM Bronze heeft een 3 mm dik saffierglas met dubbele koepel, wat zorgt voor een uitstekende leesbaarheid. Het bronzen materiaal heeft als eigenschap dat het in de loop van de tijd een patina ontwikkelt. Dit materiaal weerspiegelt daarmee verschillende belangrijke elementen die in onderzeeërs worden gebruikt, zoals de spoelblokken waarmee onderzeeërs naar de oppervlakte kunnen komen, en de wapenlanceerbuizen.

Het horloge is op verschillende manieren afgewerkt; de kast is verticaal geborsteld, de lugs zijn gepolijst en de bezel is cirkelvormig geborsteld. Met een kastdiameter van 38,5 mm en een dikte van 11,3 mm is de Navygraf FSM Bronze een horloge dat geschikt is voor het brede publiek.

Verschillende banden
  • Net als de Navygraf FSM is de bronze variant verkrijgbaar met een YEMA Tropic-band. Zoals eerder al aangegeven is deze rubberen band uiterst flexibel en comfortabel om te dragen.
  • De tweede band is een NATO-stijl band. Deze Marine Nationale Parachute band werd oorspronkelijk handgemaakt door de Franse Marine Nationale gevechtsduikers in de jaren 70. De vindingrijke ‘kikvorsmannen’ maakten banden van gebruikte parachutes door de elastische banden te herstellen en deze weer vast te naaien en aan te passen aan hun duikhorloges.
Het uurwerk en verkrijgbaarheid

De YEMA Navygraf FSM Bronze beschikt over hetzelfde automatische YEMA2000 uurwerk als de Navygraf FSM. Dit uurwerk wordt ‘in-huis’ vervaardigd.

Het bronzen duikhorloge is – zowel met tropic band als Parachute band – verkrijgbaar voor €1.190. Beide horloges zijn vanaf nu te pre-orderen en zullen in oktober geleverd gaan worden. Bezoek de website van YEMA voor meer informatie.

Categories

Geen categorie

Tags

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x