Skip to content

De terugkeer van de King Seiko

Wekenlang werden we – via de social media kanalen – door Seiko geplaagd dat er iets nieuws aan zat te komen. Dinsdag 25 januari was het dan eindelijk zover, Seiko kondigde de terugkeer van de King Seiko aan!

De introductie van de King Seiko
De eerste King Seiko werd geïntroduceerd in 1961 met referentie J14102. De King Seiko werd – qua prijsstelling, kwaliteit en nauwkeurigheid – gepositioneerd als een luxe merk van Seiko. De King Seiko viel gelijk op met zijn prachtige ‘dolkvormige’ wijzers. Aanvankelijk werden de King Seiko horloges geproduceerd in de Daini Seikosha fabriek en de Grand Seiko horloges in de Suwa Seikosha fabriek. Er was destijds een felle strijd gaande tussen deze fabrieken. Beide wilden de mooiste en kwalitatief beste horloges ontwerpen en produceren. Vanaf 1969 bundelden de fabrieken hun krachten en maakten ze samen horloges voor beide merken.

De nieuwe modellen zijn geïnspireerd op referentie 44-9990 uit 1965, de tweede generatie van King Seiko. Ook wel bekend als de 44KS. De 44KS kreeg in 1965 – ten opzichte van eerdere modellen – een vernieuwd design. De allereerste King Seiko, ref. J14102, is kenmerkend door zijn rond afgewerkte lugs. De 44KS kreeg een meer hoekige en scherpe uitstraling met gefacetteerde lugs. De lugs werden daarnaast ook breder. De uurmarkeringen kregen een slankere vorm en de 12-uur markering werd voorzien van textuur. Alle vroegere modellen beschikken over een handmatig uurwerk. In 1968 verscheen de eerste King Seiko met een automatisch uurwerk. De King Seiko werd geproduceerd tot en met 1975.

‘’The King is back’’
In 2021 introduceerde Seiko – ter ere van hun 140ste verjaardag – een gelimiteerde King Seiko met referentie SJE083J1. Van dit model zijn slechts 3.000 exemplaren gemaakt. Dit was dan ook een korte terugkeer van de King. Nu lijkt het er op dat de King Seiko voor een langere periode is teruggekeerd.

De nieuwe King Seiko collectie bestaat uit vijf modellen met prachtige ‘sunburst’ wijzerplaten:

De horloges hebben veel overeenkomsten met het KS model uit 1965. Zo zijn de horloges voorzien van gefacetteerde (afgeschuinde) uurmarkeringen en lugs. Daarnaast beschikken de nieuwe KS modellen ook over de scherpe wijzers en de 12-uur markering met textuur. Op de kroon en de achterzijde van de kast is het King Seiko embleem afgebeeld. De kast lijkt wel iets robuuster ten opzichte van zijn voorouder.

De nieuwe King Seiko is uitgerust met het automatische 6R31 uurwerk. Dit uurwerk heeft een energiereserve van maar liefst 70-uur. Daarnaast beschikt het uurwerk over 24 jewels en heeft het een tikgetal van 21.600 per uur. De horloges hebben een waterbestendigheid tot 100m. Je mag er dus mee zwemmen!

Alle modellen worden geleverd met zowel een stalen als lederen band. De stalen band met ‘multilinks’ lijkt erg op de band van het origineel model. Zo krijgt het horloge een echte vintage uitstraling. In de onderstaande afbeelding zijn de belangrijkste specificaties nog eens op een rijtje gezet.

King Seiko Technische specificaties

De King Seiko horloges worden vanaf februari geleverd voor een prijs van €1.700. Bekijk ze op de website van Seiko.

Welke vindt jij het mooist? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Categories

Geen categorie

Tags

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x