Skip to content

De Seiko Samurai

De Seiko ‘Samurai’ is een van de coolste bijnamen van horloges. Veel horlogebijnamen worden door horlogeliefhebbers bedacht. Sommige bijnamen zijn ontstaan door een bepaalde kleur van een horloge. Denk hierbij aan de Rolex Submariner ‘Hulk’, deze heeft zijn naam te danken aan de groenkleurige wijzerplaat en bezel. De Seiko Samurai heeft zijn bijnaam gekregen door de kast- en wijzervorm:

  • De horlogekast heeft een scherp en hoekig design
  • De lug-contouren doen denken aan een schild
  • De minutenwijzer heeft de vorm van een zwaard
  • De uurwijzer lijkt op de punt van een pijl

De eerste generatie (2004 – 2008)

De eerste generatie – Seiko Samurai duikhorloges – is geproduceerd tussen 2004 – 2008. Er werden zowel roestvrijstalen (voor de internationale markt) als titanium versies (voor de Japanse markt) in deze serie uitgebracht. De horlogekast heeft een diameter van 42 mm en een dikte van 13,2 mm. De waterbestendigheid van dit horloge is 200m en voldoet aan de ISO 6425 standaarden. De ISO heeft een reeks tests methodes ontwikkeld voor duikhorloges. Als een horloge deze tests doorstaat dan voldoet deze aan de 6425 normering. De testen kunnen intern worden uitgevoerd door de horlogefabrikant of door een apart testbureau. De Seiko Samurai horloges uit de eerste generatie beschikken over een automatisch 7S25-uurwerk. Dit uurwerk beschikt niet over een ‘hacking’-functie of mogelijkheid om handmatig op te winden.

Van de titanium (Japanse) versie zijn er 3 modellen gemaakt. De SBDA001, SBDA003 en SBDA005. De SBDA001 heeft een grijs-zwarte wijzerplaat, de SBDA003 heeft een diepblauwe wijzerplaat en de SBDA005 een oranje wijzerplaat.

In grote lijnen lijken de Japanse en Internationale versies op elkaar, toch zijn er ook grote verschillen zichtbaar. Van de roestvrijstalen (internationale) versie zijn er 2 modellen gemaakt. De SNM009/031 heeft een prachtige witte wijzerplaat. De wijzerplaat is in tegenstelling tot de titanium versie voorzien van een prachtig patroon. De SNM011/033 beschikt over dezelfde mooie eigenschappen van de SNM009/031, maar heeft een zwarte wijzerplaat. Daarnaast hebben deze modellen een andere bezel-indeling, fijnere wijzers en wordt de kroon niet deels beschermd door de kast.

De internationale versie heeft een kleine upgrade gekregen qua uurwerk. Deze modellen lopen namelijk op een 7s35-uurwerk. Het 7s35-uurwerk is vergelijkbaar met het 7s25-uurwerk, maar heeft wel 2 jewels meer.

Naast de bekende Japanse en Internationale versies zijn er ook nog een aantal gelimiteerde modellen geproduceerd, bedoeld voor de Thaise markt. Model SNM015 – ook wel de Ninja Samurai genoemd door zijn zwartrode bezel – heeft een zwarte wijzerplaat met vierkante patronen. De wijzers zijn in tegentelling tot de internationale versie weer wat grover gemaakt. Een mooi detail is de secondewijzer met een rode touch. Model SNM017 heeft een witte en tevens gladde wijzerplaat, de SNM019 heeft een gele wijzerplaat zonder patronen. De SNM021 heeft een oranje wijzerplaat. Doordat de wijzerplaat dieper in het horloge geplaatst is, in combinatie met de grote uurmarkeringen, had dit design ook niet misstaan als een Seiko Monster.

SNM017 & SNM019
(IG: kktimezoned)

De tweede generatie (vanaf 2017)

Na negen jaar afwezigheid is de Seiko Samurai teruggekeerd in de Prospex-collectie. De Seiko Prospex-collectie omvat horloges voor elke sportieve uitdaging die voldoen aan de hoge verwachtingen van sport- en professionele duikers. Ten opzichte van de eerste generatie is de tweede generatie op een aantal punten ge-upgrade. De Seiko Samurai horloges vanaf 2017 beschikken over een automatisch 4r35-uurwerk. Hiermee is het wel mogelijk om het horloge handmatig op te winden en beschikt het daarnaast over een ‘hacking’-functie. De ‘hacking’-functie houdt in dat het horloge even stopt met lopen wanneer je de juiste tijd instelt. De horlogekast heeft een diameter van 43,8 mm en een dikte van 13 mm. De waterbestendigheid van dit horloge is 200m en voldoet ook aan de ISO 6425 standaarden. De wijzers zijn ook aangepast. De uurwijzer lijkt nu op een pijl, en de minutenwijzer op een zwaard. Het design van de kroonbescherming is hoekiger en past daarmee beter bij het design van de rest van de kast en lugs. Alle Seiko Samurai horloges die geproduceerd zijn vanaf 2017 zijn van roestvrijstaal.

📸 Ryunosuke Kikuno

De eerste Seiko Samurai die verscheen in 2017 was een gelimiteerd model, namelijk de SRPB09. Dit horloge heeft een prachtige diepblauwe wijzerplaat en bezel. Het horloge wordt om zijn fel blauwe kleuren ook wel de Samurai ‘Blue Lagoon’ genoemd. Wat dit horloge nog specialer maakt zijn de gele details bij de 12-, 3-, 6- en 9-uurmarkering en secondewijzer.

Seiko Samurai PADI

In het jaar 2019 werd de speciale PADI SRPB99 uitgebracht met een prachtige golvende wijzerplaat en Pepsi bezel. Seiko is een officiële horlogepartner van PADI. Om dit partnerschap te vieren en te promoten, heeft Seiko een speciaal PADI-duikhorloge gemaakt met een kenmerkend PADI-logo op de wijzerplaat. PADI is ‘s werelds toonaangevende organisatie voor duikopleidingen. Naast de Samurai PADI heeft Seiko nog een aantal speciale PADI modellen geïntroduceerd, in onder andere de Turtle-, Tuna- en Arnie-serie.

Naast de eerder beschreven Seiko Samurai modellen zijn er de afgelopen jaren nog vele kleurcombinaties uitgebracht. Hieronder enkele populaire modellen:

De King Samurai (2020)

Net als van de Turtle is er van de Samurai ook een ‘King’ versie gemaakt. De King Samurai is uitgebracht in 2020 en heeft ten opzichte van de normale Samurai een aantal upgrades gekregen. Zo heeft de King Samurai een vergrootglas bij de datumweergave, een keramische krasbestendige bezel en luxe saffierglas. Vrijwel alle andere specificaties zijn hetzelfde gebleven, zoals het 4r35-uurwerk. Op het moment van schrijven zijn er zes King Samurai modellen verkrijgbaar:

  • Seiko SRPE35 heeft een witte wijzerplaat met grovere vierkante patronen – oftewel een wafel wijzerplaat – en zwarte bezel. Dit horloge wordt geleverd met een siliconen band.
  • Seiko SRPE37 heeft een zwarte wijzerplaat met grovere vierkante patronen, zwarte bezel en wordt geleverd met een roestvrijstalen band.
  • Seiko SRPE33 oftewel de ‘Manta Ray’ is onderdeel van de Save the Ocean serie. Dit horloge heeft een prachtige blauwe wijzerplaat met drie Manta roggen erop afgebeeld in combinatie met een zwarte bezel.
  • Seiko SRPF79 is geïntroduceerd als special edtion in het begin van 2021 en maakt net als de SRPE33 deel uit van de Save the Ocean serie. Deze King Samurai heeft een mooie grijsblauwe wijzerplaat met 3 Manta-roggen erop afgebeeld. De bijzondere wijzerplaat valt extra op door de zwarte bezel. Dit horloge wordt geleverd met een grijs-blauwe siliconen band.
Referenties SRPE35, SRPE37, SRPE33, SRPF79 & SRPG21

De King Samurai “Shu-iro”

Op de valreep van 2021 kondigde Seiko een zeer verrassend model aan, namelijk de King Samurai “Shu-iro” met referentie SRPH61K1.

Het design van dit model is gebaseerd op de traditionele Japanse strijdkrachten op zee, de ‘Suigun’. De rode ‘wafel’ wijzerplaat is geïnspireerd op het vermiljoenkleurige (Shu-iro) pantser van de Suigun. Het patroon aan de zijkant van de bezel is geïnspireerd op de diamantpatronen van het handvat van een Japans zwaard. Het model valt naast de rode wijzerplaat op met de in contrast geelgouden wijzers en bezel-indexen.

De Seiko SRPH61 is gelimiteerd verkrijgbaar in Europa vanaf januari 2022 (3.500 stuks).

Bezoek de website van Seiko om de huidige Samurai-collectie te bekijken.

Categories

Geen categorie

Tags

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x