De Scuba Fifty Fathoms horloges van Swatch en Blancpain in detail

De aankondiging van de samenwerking tussen Swatch en Blancpain zorgde voor een stormvloed aan reacties en opinies. Meningen liepen over het algemeen vrij uiteen. De ene groep ziet de lancering van de Scuba Fifty Fathoms als een meesterzet op marketinggebied. Vooral omdat velen nog nooit van Blancpain hadden gehoord, laat staan van het Fifty Fathoms model. Dat is nu wel anders.
De andere groep – die over het algemeen bestaat uit doorgewinterde horlogefans – vindt het jammer dat de iconische Fifty Fathoms nu in één zin wordt genoemd met termen als Bioceramic en Sistem51. Laatstgenoemde is de benaming van het automatische Swatch-uurwerk dat niet te servicen valt. Voor beide opinies valt iets te zeggen.
We zijn nu iets meer dan twee weken verder sinds de lancering van het samenwerkingsmodel en de rust lijkt enigszins wedergekeerd. Een mooi moment om de details van de vijf Scuba Fifty Fathoms horloges nog eens extra goed onder de loep te nemen.
Scuba Fifty Fathoms Atlantic Ocean
We trappen af met het minst opvallende model, namelijk de Atlantic Ocean. Het horloge is blauw, héél blauw. Zowel de 42,3 mm kast, bezel als band zijn uitgevoerd in de kleur blauw. De kast is gemaakt van bio-keramisch materiaal. Nu hoor ik je denken, wat houdt dat precies in? Nou, dit materiaal is een hybride samenstelling van keramiek en biomateriaal dat afkomstig is van ricinusolie. Het voordeel hiervan is dat het horloge comfortabel en licht draagt. Een nadeel: de kans op krassen en deukjes is groter dan bij bijvoorbeeld een roestvaststalen kast. Extra goed opletten dus met het gebruik van je gereedschap tijdens het omwisselen van de horlogeband.


Aan de linkerzijde van de kast staat het merk ‘’Swatch’’ afgebeeld. De metalen wijzerplaat is bedrukt in verschillende kleurlagen, waardoor je een gaaf kleurverloop ziet van licht- naar donkerblauw. De uurmarkeringen, wijzers en bezelmarkeringen zijn voorzien van Grade A Super-LumiNova®. Dit zorgt ervoor dat de markeringen en wijzers in het donker oplichten. Handig voor als je de tijd in de avond wilt aflezen. Het glas en de bezel zijn behandeld met een coating die bescherming biedt tegen krassen.

Wellicht is de achterzijde nog wel interessanter om naar te kijken dan de voorzijde. Er is in ieder geval een hoop te zien. Zo is het automatische SISTEM51-uurwerk te bewonderen door het saffierglas. Ieder Scuba Fifty Fathoms horloge beschikt over een afbeelding van een zee-naaktslak die te vinden is in één van de betreffende oceanen. In de Atlantic Ocean leeft klaarblijkelijk de ‘’Glaucus Atlanticus’’. Ook wel bekend als de ‘’blauwe draak’’. Deze informatie kunnen we mooi opslaan in ons geheugen voor een toekomstige familie-quiz. Freek Vonk zou trots op ons zijn!

Verder zijn er nog vijf inscripties te lezen op de achterkant van de Atlantic Ocean: Passion for diving – License to explore – Ocean breath – Protect what you love en tot slot: Immerse Yourself. De NATO-band is vervaardigd uit gerecyclede visnetten.
Scuba Fifty Fathoms Pacific Ocean
Van oceaanblauw naar Pacific-geel, de Pacific Ocean Scuba Fifty Fathoms is op z’n zachtst gezegd, een opvallende verschijning. Ditmaal heeft de kast een gele kleur en is de bezel zwartkleurig. De horlogeband is voor het overgrote gedeelte zwart en heeft drie subtiele strepen waarvan er één geel en twee wit. Het kleurverloop-effect is bij deze wijzerplaat wederom zichtbaar. Dit keer van wit naar zwart. De uurmarkeringen worden – net als bij alle andere Scuba Fifty Fathoms modellen – aangeduid door vier Arabische cijfers en acht kleine driehoeken. Tussen de 4 en 5-uurmarkering is de datum af te lezen.


In de Pacific Ocean zwemt de ‘’Chromodoris Kuiteri‘’ naaktslak. Het kleurrijk diertje is dan ook te vinden op de achterzijde van de kast.
Scuba Fifty Fathoms Indian Ocean
De Indian Ocean is persoonlijk een van mijn favorieten. De reden hiervan is de frisgroene kast en wijzerplaat. Het groen verloopt ook ditmaal van licht naar donker, waardoor het ontwerp naadloos aansluit bij de zwarte bezel en NATO-band.


Weet je trouwens al waar Fifty Fathoms voor staat? In 1953 lanceerde Blancpain voor het eerst het Fifty Fathoms duikhorloge. Dit horloge staat ook wel bekend als ‘s werelds eerste moderne duikhorloge. Het horloge beschikte over een waterbestendigheid van 50 vadem. Uitgedrukt in meters komt dit neer op 91,45 meter. Een indrukwekkende prestatie, vooral gezien de tijd waarin het horloge werd geïntroduceerd.
Heeft dit horloge dan ook een kleine glibberige vriend op de achterzijde? Jazeker! De ‘’biocerde Nembrotha Kubaryana‘’ naaktslak is digitaal geprint op het saffierglas. De slak is donker van kleur en valt op met zijn groene en rode strepen.
Scuba Fifty Fathoms Antarctic Ocean
De voorgaande modellen verschilden vooral van elkaar op het gebied van kleur. Het Antarctic Ocean-model beschikt echter over een extra eigenschap. Het grijsgekleurde horloge is voorzien van een tweekleurige watercontactindicator die de aanwezigheid van water detecteert.


Kort na de introductie van de allereerste Blancpain Fifty Fathoms werd er een nieuwe functie aan het duikhorloge toegevoegd. Een functie die de duiker waarschuwde als er vocht in zijn horloge terechtkwam. Dit is natuurlijk enorm belangrijk om te weten, omdat vocht de nauwkeurigheid van het horloge kan beïnvloeden. De Fifty Fathoms met vochtindicator werd dan ook veel gedragen door onder andere militairen en professionele duikers.
Op de achterzijde van de Antarctic Ocean is de ‘’Tritoniella Belli‘’ afgebeeld.
Scuba Fifty Fathoms Arctic Ocean
In de eerste helft van de 20ste eeuw werd er veelvuldig gebruik gemaakt van radium om de indexen en wijzers van het horloge te laten oplichten in het donker. Eind jaren vijftig kwam dit radioactief materiaal steeds meer in opspraak, omdat het slecht zou zijn voor de gezondheid. Zelfs bij kleine hoeveelheden. Blancpain anticipeerde in het begin van de jaren zestig als een van de eerste horlogemerken op dit nieuws. Het Zwitserse horlogemerk bracht een Fifty Fathoms-horloge uit waarbij er geen radium werd gebruikt. Ze maakte dit duidelijk door boven de 6-uurmarkering een groot logo te plaatsen met ‘’NO RADIATIONS‘’. Dit model is hedendaags enorm populair onder verzamelaars.


Het Arctic Ocean-model is voorzien van het gave ‘’NO RADIATIONS‘’-logo. Verder valt het horloge op met zijn roodkleurige bezel en NATO-band. De zachtbeige wijzerplaat wordt geleidelijk donkerder naarmate je meer naar de rand toegaat. De vuurrode ‘’Dendronotus Frondosus‘’ staat als prachtige illustratie op de achterkant van het horloge geprint.


Welke van de vijf Scuba-horloges vind jij het mooiste? Laat het ons weten in een berichtje hieronder!
Categories