Skip to content

De Omega Speedmaster van € 3 miljoen euro blijkt een vervalsing te zijn!

Omega Speedmaster van 3 miljoen euro blijkt vervalsing

In november 2021 tikte veilinghuis Phillips de hamer af bij een bedrag van € 3 miljoen euro. Het geveilde object was geen zeldzame auto of schilderij, maar een zeldzame Omega Speedmaster CK2915 uit 1957. Althans, dat werd gedacht.

De Omega Speedmaster met ‘tropical’ wijzerplaat blijkt echter een vervalsing te zijn. Het horloge in kwestie is samengesteld uit verschillende soorten onderdelen. Dit soort horloges staan ook wel bekend als ‘Frankenstein’ horloges.

Kan het verhaal nog gekker? Ja, dat kan. De koper van de Omega Speedmaster is namelijk niemand minder dan Omega zelf! Omega wilde het horloge graag tentoonstellen in het Omega-museum in Biel. Vooruit, we doen er nog een schepje bovenop. Het blijkt dat drie Omega-werknemers te maken hebben gehad met zowel de vervalsing van het horloge als het opdrijven van de prijs. Één van de werknemers was nota bene het hoofd van het Omega-museum.

Een reactie van Omega

Naar aanleiding van verschillende berichtgevingen van websites zoals Bloomberg, heeft het Zwitserse horlogemerk de volgende verklaring naar buiten gebracht:

“OMEGA en Phillips waren beiden slachtoffers van georganiseerde criminele activiteiten met betrekking tot de verkoop van dit specifieke horloge op de veiling.

Tijdens de veiling, georganiseerd door Phillips, heeft het Hoofd van het OMEGA Museum en Brand Heritage samengewerkt met tussenpersonen om het horloge voor het museum aan te schaffen. Ze beweerden dat het een zeldzaam en uitzonderlijk horloge was dat absoluut essentieel was voor de collectie van OMEGA en dat het daarom koste wat kost moest worden gekocht.

In werkelijkheid is het horloge een samenstelling van grotendeels authentieke OMEGA-onderdelen, vaak aangeduid als een ‘Frankenstein’ horloge. Dit horloge is momenteel een belangrijk bewijsstuk in een lopend onderzoek dat ook de verkoper van het horloge aan het licht moet brengen.

De valse authenticiteit heeft de daders in staat gesteld om een extreem hoog bod te rechtvaardigen via tussenpersonen, waardoor zij de opbrengsten van de verkoop konden innen en verdelen.

Op dit moment hebben drie voormalige werknemers, waaronder het voormalige Hoofd van het OMEGA Museum en Brand Heritage, toegegeven betrokken te zijn bij deze gebeurtenissen tijdens een intern onderzoek dat wordt uitgevoerd door OMEGA. OMEGA zal tegen alle betrokkenen strafrechtelijke procedures aanspannen.”

Bronnen: Bloomberg, NZZ en Fratello
Foto’s: Omega en Phillips

Categories

Geen categorie

Tags

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x