Skip to content

Breitling Top Time

In een periode waar vrijheid extreem gevierd werd door jongeren en de Beatles en de Rolling stones uit de speakers galmde wilde Breitling graag een serie betaalbare horloges ontwerpen die deze doelgroep zou aanspreken. De horloges moesten er sportief uit komen te zien en het design moest speels en echt onderscheidend zijn ten opzichte van de al bestaande horloges. De Breitling Geneve Top Time was hier hét antwoord op en werd geïntroduceerd in 1964 (referenties 2000.3 en 2000.4). Met de introductie van de Top Time had Breitling de missie ‘’om aan de behoeften van de jonge en actieve professionals’’ te voldoen met een reeks van “ultramoderne chronografen”. Daarmee werd de chronograaf in de markt gepositioneerd als niet alleen voor de specialist of de professionele sporter maar ook voor alle jongeren.

De eerste Breitling Top Time horloges vielen op met een goudkleurige stalen kast en sterke kleurcontrasten zoals een witte wijzerplaat en twee zwartkleurige subwijzerplaten (de Panda wijzerplaat). Of juist andersom met een zwarte wijzerplaat en twee lichtkleurige subwijzerplaten (de Reversed Panda wijzerplaat). De goudkleurige uurmarkeringen zijn vrij breed en opvallend gemaakt om een extra sportieve uitstraling aan het Top Time horloge te geven. De Top Time horloges waren voorzien van een handmatig uurwerk.

Tot en met 1978 zijn er nog vele Top Time modellen uitgebracht. Zo zijn er variaties in kleuren, het aantal subwijzerplaten (2 of 3), de kastvorm (rond of vierkant), de waterbestendigheid en in de uurwerken (Venus 178 – Valjoux 7736). Ondanks de verschillende modellen bleef de klassieke maar ook zeker de sportieve uitstraling intact.

James Bond Thunderball
Wanneer men het heeft over James Bond en horloges wordt er vaak gedacht aan horlogemerken als Omega, Seiko of Rolex. De Breitling horlogeliefhebbers zullen echter al snel denken aan de James Bond film Thunderball uit 1965 waar niemand minder dan acteur legende Sean Connery een gemodificeerde Breitling Top Time horloge droeg. Het horloge is een Top Time uit 1962 met referentie 2002. Natuurlijk is het horloge wel eerst onder handen genomen door Q, die een stralingsdetector aan het horloge heeft toegevoegd waarmee James Bond ioniserende straling kon meten.

In 2013 dook het horloge ineens op bij Christie’s veilingen. Volgens sommige bronnen werd het horloge gevonden voor slechts 25 pond op een kofferbakmarkt. Andere bronnen beweren dat het topstuk in het bezit was van een oud werknemer van Pinewood Studios die het horloge had verkocht. Hoe dit historische horloge uiteindelijk bij Christie’s veilingen is beland kan dus worden betwist. Een feit is in ieder geval dat de Breitling Top Time ‘Thunderball’ ver boven de geschatte waarde van 40.000 – 60.000 pond werd verkocht tijdens de veiling op 26 juni 2013. De Breitling Top Time ‘Thunderball’ is voor maar liefst 103.875 pond geveild.

Breitling Top Time Zorro
Naast de Breitling Top Time ‘Thunderball’ is er nog een zeer populair model binnen de Top Time serie. De populariteit voor dit model is te verklaren door zijn opvallend design. We hebben het natuurlijk over de Breitling Top Time ‘Zorro’ ook wel bekend als de ‘Bowtie’.

De eerste Top Time Zorro werd uitgebracht in 1969 met referenties 2003.4 (met een goudkleurige stalen kast) en 2001.5 (met een 18kt gouden kast). Later in het jaar werden er nog een tweetal Zorro modellen geïntroduceerd met referenties 2007.1 (met een vierkante kastvorm) en 2010 (Sprint editie, met draaibare bezel) . De coole bijnaam Zorro of Bowtie heeft dit Breitling model te danken aan het opvallende zwarte motief op de wijzerplaat.

In 2020 en 2021 heeft Breitling een aantal nieuwe Top Time modellen geïntroduceerd waaronder – tot grote vreugde van de fans – ook een nieuwe Top Time Zorro. Het gaat om een gelimiteerd model (van slechts 2.000 stuks) met referentie A23310121G1X1.

De Breitling Top Time Zorro heeft een kastdiameter van 41 mm, een kasthoogte (lug to lug) van 51,5 mm en een kastdikte van 14,2mm. In het horloge zit een automatisch Breitling 23 uurwerk wat beschikt over een gangreserve van 48 uur, 27 jewels en een tikgetal per uur van 28.800. Het uurwerk is gecertificeerd als chronometer door het COSC (Contrôle officiel suisse des chronomètres). Naast het prachtige Zorro motief op de wijzerplaat valt het horloge op met het gouden B logo, de rode wijzers en de rode detaillering op de 30min sub wijzerplaat. En dit alles in combinatie met de witte wijzerplaat en gepolijste horlogekast. Kortom is dit niet alleen een gelimiteerde uitgave maar ook een zeer bijzondere uitgave met hoogwaardige afwerking.

Bekijk hier de officiële promo video van de Breitling Top Time Zorro

De nieuwe Top Time collectie (2020/2021)
Naast de gelimiteerde Top Time Zorro zijn er op dit moment nog vier modellen verkrijgbaar in de Breitling Top Time collectie. Drie modellen hiervan zijn een eerbetoon aan drie klassieke sportwagens die net als de Top Time serie zijn geïntroduceerd in de jaren zestig. De Top Time modellen zijn geïnspireerd op de Chevrolet Corvette (ref. A25310241K1X1), op de Shelby Cobra (ref. A41315A71C1X2) en op de Ford Mustang (ref. A253101A1L1X1). De wijzerplaat kleuren zijn gebaseerd op de kenmerkende kleuren van de allereerste serie sportwagens. Ook zijn de wijzerplaten voorzien van het klassieke automerk logo. De horloges zijn dan ook bijna onweerstaanbaar voor de horloge én autoliefhebber.

Breitling model A233101A1A1X1 is het resultaat van een samenwerking tussen Breitling en het Australische fashion merk Deus Ex Machina. Het merk haalt zijn inspiratie uit het plezier en vrijheid dat met name ontstaat tijdens het motorrijden, surfen, backpacken en skateboarden. Het Breitling Top Time ‘Deus’ horloge is dan ook een eerbetoon aan de ‘’nomad spirit’’. Qua specificaties lijkt dit model erg op het Zorro model. Wat echter opvalt is dat het design van de subwijzerplaten veranderd is van een ronde vorm naar een meer vierkante vorm met een ronde afwerking (dit is ook het geval bij de sportwagen modellen). Hierbij wordt afgeweken van de originele Top Time modellen uit de jaren zestig en zeventig.

Breitling Top Time Deus
Limited edition (1500 stuks)

Update april 2022

Top Time Triumph
Dit jaar is de freewheelende jaren 60-vibe teruggekeerd in een spectaculaire nieuwe Top Time samenwerking tussen Breitling en het Britse motormerk Triumph. De eyecatcher van dit horloge is de ijsblauwe wijzerplaat met zijn opvallende motief dat beter bekend staat als het “Zorro” motief. Voorheen werd het “Zorro” motief meestal voorzien van een contrasterende kleur die de twee subwijzerplaten omlijst, zoals het masker van de sluwe zwaardvechter. Dit keer is het blauwe motief geborsteld afgewerkt waardoor er een stralend spel van licht en textuur wordt gecreëerd. De unieke ijsblauwe kleur heeft twee belangrijke referenties: een blauwe Triumph Thunderbird 6T uit 1951 en een zeldzame ijsblauwe Breitling Top Time Ref. 815 uit de jaren 70. De chrono drukknoppen zijn extra groot gemaakt waardoor er een goede controle is over de stop-start- en resetfuncties van de chronograaf. Een tachymeterschaal met hoog contrast zorgt voor een duidelijke leesbaarheid van snelheidsmetingen. De ingetogen kalfsleren band met racethema laat de wijzerplaat extra schitteren, terwijl de Breitling- en Triumph-logo’s subtiel op 12 en 6 uur staan. De Breitling Top Time Triumph heeft een kastdiameter van 41 mm, een kasthoogte (lug to lug) van 51,5 mm en een kastdikte van 14,2mm. Voor Triumph-fans is de Top Time Triumph een absolute must-have! De kans is groot dat ook horlogeliefhebbers zonder motorfiets voor dit opvallende ontwerp zullen vallen. Bekijk het horloge en al zijn specificaties ook eens op de website van Breitling.

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

4 1 stem
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thom

Wat een mooi artikel zeg, handig om deze info te hebben!

trackback

[…] Benieuwd naar het hele verhaal achter de Top Time-collectie van Breitling? Lees dan ook eens dit artikel: Breitling Top Time […]

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x