Skip to content

Seiko Presage Style 60’s horloges

Het ontwerp van de vrij nieuwe Seiko Presage “Style 60’s” serie is geïnspireerd op de Crown Chronograph die in 1964 werd geïntroduceerd. Met eigentijdse aardetinten combineren de horloges het vintage design van de creatie uit 1964 met hedendaagse elementen om zo een moderne horloge ​​serie te creëren met een retrogevoel.

Het eerste Japanse polshorloge met stopwatch functie

In het jaar dat de Olympische Spelen werd georganiseerd in Tokyo bracht Seiko Japans eerste horloge met stopwatch uit, ook wel een chronograaf genoemd. De Crown Chronograph heeft een secondewijzer die kan worden gestart, gestopt en teruggezet naar nul door opeenvolgend te drukken op de bovenste knop. Het horloge beschikt over een handmatig opwindbaar 5719 uurwerk. Daarnaast heeft het horloge een zeer sportief design met zijn stalen band en zwarte bezel. De introductie van de Crown Chronograph markeerde het begin van Seiko’s productie van chronograaf horloges.

Crown Chronograph 1964

De introductie van de Presage Style 60’s collectie in 2021

Seiko liet in 2021 de harten van de Crown Chronograph fans sneller kloppen met de introductie van zeven horloges, waarbij het design van de klassieker uit de jaren zestig duidelijk als inspiratie gebruikt is. De nieuwe serie bevat het karakteristieke bolvormige glas van de Crown Chronograph, de gefacetteerde indexen en de scherpe wijzervormen. Op de wijzerplaat zijn er verschillende afwerkingstechnieken toegepast, waardoor de leesbaarheid wordt verbeterd en er een warm vintage gevoel ontstaat met verschillende ‘looks’, afhankelijk van de hoek waaruit je kijkt.

De zacht afgeronde behuizing is licht naar binnen lopend om comfort op de pols te garanderen. De lugs zijn zorgvuldig gepolijst tot een spiegelafwerking, waardoor de horloges een scherpte krijgen in combinatie met het algehele rustige design. Hiermee blijft men trouw aan de klassieker uit de jaren zestig.

De kleuren van deze bijzondere Presage horloges zijn zorgvuldig uitgekozen. Er is namelijk gekeken naar welke kleuren er populair waren in de jaren zestig. De horloges zijn verkrijgbaar in het zwart, bruin, crème, blauw en groen. Bij sommige modellen heeft de Lumibrite een licht vervaagde kleur gekregen om het vintage gevoel nog eens extra te versterken. Dit mooie ‘patina’ effect zie je terug bij de referenties: SRPG05J1, SRPG07J1, SRPG09J1 en SA425J1.

De Presage Style 60’s horloges met een datum aanduiding

Hoewel de Crown Chronograph uit 1964 geen datumaanduiding heeft, is er voor gekozen om deze vier horloges wel te voorzien  van een datum indicator. Verder zijn deze horloges voorzien van een automatisch 4R35 uurwerk. Dit uurwerk heeft een energie reserve van 41 uur en tikgetal van 21.600 per uur. De diameter van de kast bedraagt 40,8mm. Verkoopprijs: €540

De Presage Style 60’s horloges met een ‘open-hart’ wijzerplaat

De serie bestaat verder uit drie horloges met een zogeheten open-hart wijzerplaat. Bij de 9-uur positie is er een stukje open, waardoor je de balans van het uurwerk, ook wel het hart van het uurwerk genoemd, aan het werk ziet. Daarnaast zijn de horloges voorzien van een coole 24-uurs sub-wijzerplaat. Later in het jaar van 2021 is er nog een gelimiteerd ‘open-hart’ model, met referentie SSA445J1, geïntroduceerd ter ere van het 140-jarig bestaan van Seiko. Het horloge is geïnspireerd op de rijke Japanse geschiedenis van het merk. De geplaveide wijzerplaat is geïnspireerd op de eerst gelegde straatklinkers in Ginza, de plaats waar Seiko is ontstaan en tot op de dag van vandaag nog steeds haar hoofdkantoor heeft gevestigd. Verkoopprijs: €590

De nieuwe 2022 Presage Style 60’s modellen

Afgelopen week voegde Seiko drie nieuwe horloges toe aan de Presage Style 60’s collectie. Dit tot groot genoegen van de Seiko liefhebbers, want de horloges in deze collectie zijn het afgelopen jaar enorm populair geweest! De nieuwe toevoegingen beschikken over een automatisch 4R57 uurwerk. Dit uurwerk heeft net als de ‘oudere’ modellen een energie reserve van 41 uur. Het grote verschil is echter dat deze horloges zijn voorzien van een gave energie reserve indicator. Een extra wijzer geeft tussen de 11-uur en 4-uurs positie, op de wijzerplaat aan hoeveel energie het horloge nog heeft. Naast de indicator is er nog iets toegevoegd aan het design van de wijzerplaat, namelijk een sub-wijzerplaat met datumaanduiding. De horloges zijn verkrijgbaar met een crème kleurige en donkergrijze wijzerplaat in combinatie met een stalen band, en een donkergroene wijzerplaat in combinatie met een lederen band. Verkoopprijs: €670 (verkrijgbaar vanaf juni 2022)

Wil je graag meer weten of deze horloges? Bezoek dan ook eens de website van Seiko voor meer informatie.

Categories

Geen categorie

Tags

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] SRPG03J1. Daar komt nog eens bij dat ik een aantal weken geleden een artikel heb geschreven over de nieuwe Seiko Presage 60’s style horloges. Om het verhaal zo compleet mogelijk te maken besloot ik ook over de Presage 60’s modellen te […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x