Skip to content

De YEMA Wristmaster Traveller met Micro-Rotor

De nieuwe YEMA Wristmaster Traveller is geïnspireerd op de vintage Wristmaster uit de jaren zestig. Echter, de nieuwe Wristmaster is niet zomaar een herintroductie model. Als je de oude en de nieuwe langs elkaar zou leggen kom je al vrij snel tot de conclusie dat de plaatsing van de logo’s de grootste overeenkomst is.

De nieuwe YEMA Wristmaster heeft een verfrissend en sportief design, en is daarnaast voorzien van een innovatief uurwerk met micro-rotor. Dankzij deze micro-rotor heeft het horloge een ultradunne kast waardoor de nadruk nog meer komt te liggen op de prachtige wijzerplaat en bezel. Voordat we verder inzoomen op de nieuwste creatie van YEMA, duiken we eerst in de geschiedenis van het Franse horlogemerk.

Het Franse horlogemerk YEMA is al meer dan 70 jaar een begrip

In 1948 richtte Henry Louis Belmont, een baanbrekende Franse horlogemaker, zijn eigen horlogemerk op onder de naam YEMA. Belmont studeerde in 1931 – als beste van zijn klas – af aan de National Watchmaking School van Besançon. In de jaren zestig introduceerde het Franse merk iconische horloges zoals de Superman, Yachtingraf en Rallygraf. Modellen die hedendaags nog steeds enorm populair zijn. De Superman werd als onverwoestbaar beschouwd en werd destijds door de Franse luchtmacht ingekocht voor zijn piloten.

Sindsdien is YEMA de officiële partner van de Franse luchtmacht, Franse marine en Franse ruimtevaartorganisatie en ontwerpt het professionele horloges die onder de meest extreme omstandigheden kunnen presteren. In de late jaren 60 werd YEMA de grootste Franse horloge-exporteur gedurende drie opeenvolgende jaren (1966, 1967 en 1968) met meer dan 500.000 verkochte horloges per jaar in 50 verschillende landen.

Een turbulente periode

De decennia erna bleken vrij turbulent, met als belangrijkste reden de welbekende Quartz-crisis waar veel horlogemerken mee te maken kregen. Het horlogemerk werd meerdere malen overgenomen, en was zelfs een periode in handen van het Japanse horlogemerk Seiko. Hierdoor verloor het merk een groot deel van zijn identiteit. Sinds 2001 is YEMA weer volledig in Franse handen, en is de belangrijkste doelstelling om YEMA weer terug te brengen naar zijn rechtmatige plaats. De introducties van het MBP1000-uurwerk (in 2011) en de YEMA2000- en YEMA3000-uurwerken (in 2020) – in combinatie met herintroducties van jaren zestig modellen – zijn daarbij belangrijke stappen in de goede richting.

Terug naar de top

15 november, 2022 markeert een nieuwe mijlpaal in het verhaal van YEMA. Via Kickstarter kun je eigenaar worden van de nieuwe YEMA Wristmaster Traveller. Dit sportieve horloge is voorzien van het automatische Morteau 20-uurwerk, en is YEMA’s eerste uurwerk waarvan de componenten volledig in eigen huis worden vervaardigd, met uitzondering van de regulerende organen. Deze zijn afkomstig van lokale Zwitserse partners. Het is tijd voor een close-up!

De YEMA Wristmaster: een sportief horloge met een high-end uurwerk

Christopher Bôle – de directeur en hoofd ontwerper van YEMA – heeft de Wristmaster Traveller vormgegeven met een duidelijke visie. Hij wilde een luxe sporthorloge creëren – met een ultraslanke en elegante look – voor zowel formele als casual gelegenheden.

Het nieuwe horloge heeft een kastdiameter van 39 mm en een opvallende achthoekige vorm. Het design van de bezel is geïnspireerd op het YEMA Sous-Marine Quartz-model uit de jaren 80, en is gemaakt uit één stuk roestvrij staal. De stalen kast en bezel trekken verder de aandacht met de grote geborstelde oppervlakken en gepolijste schuine randen. Deze afwerking loopt perfect door naar de geïntegreerde horlogeband. Dankzij het gebruik van een uurwerk met micro-rotor is de horlogekast slechts 9,2 mm dik, en heeft het daarmee perfecte proporties voor vrijwel elke polsmaat.

Een unieke wijzerplaat

Door het saffierglas zie je het licht gebogen reliëf van de wijzerplaat en het subtiele verloop van licht naar donker dat zichtbaar wordt bij blootstelling aan volledig licht. Aan de onderzijde van de wijzerplaat is het Wristmaster-logo zichtbaar, dat evenals opvalt door zijn gebogen vorm. De unieke wijzerplaat is verkrijgbaar in drie kleuren, namelijk: zwart, blauw en groen. De opstaande uurmarkeringen met bijpassende stalen wijzers zijn behandeld met Super-LumiNova om zo een perfecte leesbaarheid te bieden bij weinig licht. De afwezigheid van een datumcomplicatie is in dit geval een voordeel, omdat dit anders voor een onderbreking zou zorgen van de gebogen lijnen op de wijzerplaat.

Het licht verhoogde saffierglas biedt naast een betere leesbaarheid ook een vintage uitstraling. Een bijkomend voordeel van saffierglas is dat het extreem hard is en daardoor bestand is tegen krassen door de meeste materialen (behalve diamanten).

De horlogeband heeft dezelfde luxe-uitstraling als de kast

Zoals eerder al aangegeven lopen de verticaal geborstelde oppervlakken en gepolijste hoeken van de kast naadloos door naar de horlogeband. Dit zorgt voor een algehele luxe uitstraling. Dit is iets waar andere horlogemerken nog wel eens op besparen.

De taps toelopende schakels (23,9 mm tot 23 mm) zetten het effect voort, de verticaal geborstelde oppervlakken blijven gepolijste hoeken ontmoeten tot aan de vlindersluiting. Door de vaste eindschakels draagt het horloge iets groter dan je zou verwachten van een horloge met een lug-to-lug-hoogte van 43,5 mm. De effectieve lug-to-lug-hoogte wordt hierdoor vergroot tot bijna 45 mm. Verder zijn de proporties aangenaam en draagt het horloge comfortabel om de pols. Micro-instelling van de band is helaas niet mogelijk.

Het innovatieve Caliber Manufacture Morteau 20 uurwerk

De afgelopen twee jaar heeft YEMA aanzienlijke investeringen gedaan om een groot deel van zijn horloges ‘in-huis’ te kunnen ontwerpen en produceren. Het aannemen van nieuwe horlogemakers en het uitbouwen van samenwerkingen met lokale partners, die zich binnen een straal van 72 km rondom de Morteau-werkplaatsen van YEMA bevinden, waren hiervoor noodzakelijk. Het resultaat is het nieuwe automatische Morteau 20 uurwerk met micro-rotor, ontwikkeld door Olivier Mory, Master Watchmaker bij YEMA.

Micro-rotor is nu al enkele malen genoemd, maar wat is het eigenlijk? Een micro-rotor is een compactere versie van de gebruikelijke rotor of oscillerende massa die automatische uurwerken opwindt. In tegenstelling tot een centrale rotor, is de micro-rotor geïntegreerd in het uurwerk, waardoor het uurwerk een stuk dunner is.

Alle componenten van het Morteau 20-uurwerk worden in-huis vervaardigd door de horlogemakers van YEMA, met uitzondering van het regulerende orgaan. De prestaties van het micro-uurwerk liggen dicht bij de COSC-normen (-3/+7 seconden nauwkeurigheid). Het balanswiel is gemaakt van Glucydur en is daardoor niet gevoelig voor magnetische materialen of velden. Het automatische uurwerk heeft een energiereserve van maar liefst 70 uur en een tikgetal van 28.800 per uur.  

Verkrijgbaarheid

De YEMA Wristmaster Traveller met micro-rotor is gelimiteerd met een oplage van 1.948 exemplaren. Dit aantal verwijst naar het jaartal waarin YEMA is opgericht. Elk exemplaar heeft een uniek nummer dat is gegraveerd op de micro-rotor. Deze is te bewonderen door de glazen achterzijde van het horloge. Nog een leuk detail is de corresponderende kleur van het uurwerk met de wijzerplaat.

Vanaf dinsdag 15 november (2022) is het mogelijk om via Kickstarter de YEMA Wristmaster te bemachtigen voor een prijs van €1.799. Dit is 50% minder dan de toekomstige verkoopprijs. Als YEMA genoeg ‘backers’ heeft en het streefbedrag van €50.000 binnenhaalt, gaat de Wristmaster daadwerkelijk geproduceerd worden. Deze zal dan verspreidt over 2023 geleverd worden. Na de ‘backing’-ronde kun je je voorkeur aangeven voor de kleur en het unieke nummer.

Bekijk de website of de kickstarter-pagina van YEMA voor meer informatie.

Categories

Geen categorie

Tags

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x