Skip to content

De nieuwe Breitling Navitimer Cosmonaute

Tijdens het 60-jarig jubileum van de reis aan boord van het Aurora 7-ruimteschip werd het legendarische horloge met 24 uurs-wijzerplaat opnieuw gelanceerd als nieuwe release ter ere van de historische missie. Voor deze gelegenheid zorgde Breitling ervoor dat de originele Cosmonaute voor het eerst sinds 1962 werd tentoongesteld – en vertelde vervolgens de geweldige geschiedenis van het horloge.

In de jaren zestig was de Navitimer van Breitling het onbetwiste pilotenhorloge. Maar de aandacht van de wereld schakelde al snel van luchtvaart over naar ruimtevaart en dat betekende dat er stilletjes een andere race in de ruimte werd gestart. Dit keer wedijverden horlogemakers met elkaar om het eerste horloge om de pols van een astronaut te leveren.

Breitling advertentie uit 1962

De expertise van Breitling op het gebied van pilotenhorloges zorgde ervoor dat het merk een voorsprong had. Op 24 mei 1962 claimde Breitling officieel de titel van “eerste Zwitserse polshorloge in de ruimte” nadat astronaut Scott Carpenter drie keer in een baan rond de aarde vloog en daarbij de Navitimer Cosmonaute tijdens zijn Mercury-Atlas 7-missie droeg. Het horloge was een persoonlijk verzoek van Carpenter en was een variatie op het iconische pilotenhorloge dat hij droeg tijdens zijn carrière in de luchtvaart, met een 24 uurs-wijzerplaat om in de ruimte onderscheid te kunnen maken tussen dag en nacht.

Vandaag, op het 60-jarig jubileum van die missie, heeft Breitling niet alleen de originele Navitimer Cosmonaute van Carpenter gepresenteerd, maar ook een modern eerbetoon aan dit horloge. Deze speciale uitgave is beperkt tot slechts 362 exemplaren die een eerbetoon zijn aan het aantal banen rond de aarde van het ruimteschip en het jaar waarin de missie geschiedenis schreef en zo een cruciale stap zette in de bemande ruimtevaart.

Georges Kern, CEO van Breitling, zegt: “Toen we de opnieuw ontworpen Navitimer eerder dit jaar introduceerden, vroeg iedereen zich af hoe het met de Cosmonaute zat. Vandaag mag ik met trots twee Cosmonaute-horloges presenteren: de eerste openbare tentoonstelling ooit van het horloge dat Scott Carpenter in de ruimte droeg en een gelimiteerd, 60-jarig jubileumshorloge dat een eerbetoon is aan zijn historische voorganger.”

Een stukje ruimtevaartgeschiedenis in een eerste openbare tentoonstelling

Op 24 mei 1962 landde de Aurora 7-ruimtecapsule met Carpenter aan boord 5 uur na de lancering veilig in de Atlantische Oceaan. De bergingsoperatie duurde drie uur, waarbij de lange blootstelling aan het zeewater voor onherstelbare schade aan de Cosmonaute van Carpenter zorgde. Breitling verving het horloge van Carpenter onmiddellijk, maar het oorspronkelijke, beschadigde en gecorrodeerde stukje ruimtevaartgeschiedenis bleef niet-gerepareerd in de archieven van de Breitling-familie, iets wat eigenlijk niet bekend was. Tot vandaag.

Breitling event in Zürich

Vandaag, exact 60 jaar na de historische vlucht, is dat geweldige ruimtevaarthorloge voor het eerst tentoongesteld aan geselecteerde verzamelaars, journalisten en horlogeliefhebbers op een evenement met een ruimtevaartthema in Zürich. Het was een middag met veel interactie en met Georges Kern en voormalig NASA-astronaut Scott Kelly als presentatoren. Er was een indrukwekkende line-up aan gastsprekers waaronder leden van de Carpenter-familie, Gregory Breitling en historicus en verzamelaar Fred Mandelbaum. De panelleden keken terug op het maken van de Cosmonaute, het belang van de missie van Carpenter en de plaats van beiden in de bredere context van het ruimtevaartprogramma op dat moment.
Er werd ook een Cosmonaute tentoongesteld die ooit eigendom was van astronaut John Glenn, die op een veiling in 2019 door Gregory Breitling is gekocht.

Het 24-uurs horloge, als eerbetoon en met nieuw design

REF. PB02301A1B1P1

De Cosmonaute is een echte Navitimer, wat betekent dat hij alle kenmerken van Breitlings luchtvaarticoon heeft: de cirkelvormige rekenliniaal voor het uitvoeren van wiskundige berekeningen, het Aircraft Owners and Pilots Association “vleugels”-logo en drie kleine chronograafwijzerplaten. De Cosmonaute onderscheidt zich van de rest van de familie door zijn 24-uurswijzerplaat. Het Breitling-manufactuurkaliber B02 werd specifiek ontworpen voor deze taak.
Op het eerste gezicht is de nieuwe Cosmonaute een getrouwe reproductie van het origineel, tijdloos gemaakt door een volledig zwarte wijzerplaat en zwarte krokodillenleren band of 7-rijige roestvrijstalen armband. Bij nadere inspectie is het elegante 41 mm-horloge echter voorzien van vele nieuwe kenmerken. Daartoe behoort de platina bezel, een premium element waardoor deze editie nog meer een collector’s item wordt.

Een ander kenmerk is het open saffierglazen achterdeksel dat zicht biedt op het B02-uurwerk met zijn speciale kloofgravures om de gebeurtenis te markeren: de woorden “Carpenter”, “Aurora 7” en “3 banen rond de aarde” met de naam van de originele groep van zeven astronauten die geselecteerd waren voor Mercury 7, NASA’s eerste bemande ruimtevluchten.

Terwijl andere horlogemerken claimen dat ze de eerste in de ruimte waren, is alleen Breitling het echte “eerste Zwitserse polshorloge in de ruimte” geweest. Het enige andere Zwitserse horloge dat voorheen in de ruimte was geweest, was een stopwatch met een band. De Cosmonaute, een polshorloge dat in de ruimte werd gedragen en volgens de specificaties van een astronaut werd ontworpen, voldeed precies aan die specificaties toen het voor het publiek verkrijgbaar werd in 1962. Niet alleen werd het horloge met 24 uurs-wijzerplaat populair onder verzamelaars, het werd ook vaak gedragen door andere astronauten.

Vandaag neemt de Cosmonaute ons terug naar het begin van de ruimtevaart, toen de wedloop in volle gang was, er veel op het spel stond en elke missie een overwinning was op het gebied van vindingrijkheid. Dit nieuwe horloge eert de esthetiek van de oorspronkelijke Cosmonaute, met subtiele updates die het horloge een modern-retro look geven. Als laatste huldeblijk is in het achterdeksel de datum van Carpenters missie, “ONE OF 362” en de uitdrukking “First Swiss wristwatch in space” gegraveerd.

De nieuwe Breitling Navitimer B02 Chronograaf 41 Cosmonaute is nu te pre-orderen voor een bedrag vanaf €10.200 (afhankelijk van de band). Bekijk de website van Breitling voor alle specificaties!

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x