Skip to content

‘Saving the Ocean’ met Seiko

De ‘Save the Ocean’ serie is een zeer bijzonder initiatief van Seiko. Zoals de naam al doet vermoeden wilt Seiko het bewustzijn vergroten van het leven in de oceaan en de bedreigingen waar deze aan onderhevig is. In 2018 introduceerde Seiko het eerste duikhorloge binnen deze serie, namelijk de Seiko Prospex ‘Save The Ocean’ SRPC91K1 Edition (Turtle model). Voordat we dieper ingaan op de prachtige horloges binnen deze serie gaan we eerst verder met het ontstaan van dit initiatief.

Ambassadeur Cousteau

Seiko is om het ‘Saving the Ocean’ initiatief extra kracht bij te zetten een samenwerking aan gegaan met Fabien Cousteau. Fabien Cousteau was al een ambassadeur van de Seiko Prospex collectie vanaf 2016. Sommige bronnen zeggen zelfs dat dit initiatief eigenlijk van Fabien Cousteau zelf tijdens een brainstorm sessie met Seiko tot stand is gekomen. Fabien Cousteau is de kleinzoon van Jacques Cousteau een wereldberoemde Franse oceaanverkenner en onderzoeker.

Fabien Cousteau (http://fabiencousteau.com/project/seiko-prospex/)

In 1974 richtte Jacques Cousteau de Cousteau Society op voor de bescherming van het leven in de oceanen en kreeg hiervoor verschillende onderscheidingen zoals de Amerikaanse Liberty Medal van Jimmy Carter, de toenmalige president van de Verenigde Staten. Kleinzoon Fabien Cousteau is ook een oceaanbeschermer en documentairemaker en treed hiermee in de voetsporen van zijn grootvader.

Van ieder verkochte horloge binnen de Seiko ‘Save the Ocean’ serie wordt een deel gedoneerd aan organisaties die zich inspannen voor het behoud van de oceaan wereldwijd.

Foto: Seiko

De ‘Save the Ocean’ serie

Hoe kan het ook anders dan dat het eerste duikhorloge binnen de Saving the Ocean serie een Turtle model is. De Turtle met referentie SRPC91K1 valt direct op met zijn prachtige oceaan blauwe wijzerplaat wat kenmerkend zal zijn voor alle horloges binnen deze serie. De bovenkant van de wijzerplaat is blauw wat op een gegeven moment overgaat naar zwart aan de onderzijde van het horloge wat de diepte van de oceaan weerspiegeld. De kleuren zijn niet de enige duidelijke referenties naar de oceaan. Het streeppatroon op de wijzerplaat is geïnspireerd op de lijnen die langs de buik van een bultrugwalvis lopen.

De ‘Save the Ocean’ serie is opgenomen in de Prospex collectie. In 2018 introduceerde Seiko naast de Turtle ook een Samurai (SRPC93K1) en een Solar chronograaf (SSC675P1) met dezelfde kleurencombinatie.

Later in het jaar 2018 zijn er nog een aantal horloges toegevoegd aan de serie, maar dan met een zwarte kast en donkere band.

Mantarog editie

In 2020 zijn er twee totaal nieuwe modellen geïntroduceerd, namelijk de King Samurai en King Turtle.

Deze hebben ten opzichte van de normale Samurai en Turtle vernieuwde specificaties. Beide King-versies hebben een prachtige oceaanblauwe wijzerplaat met Manta roggen erop afgebeeld.

Recent zijn er nog twee King horloges geïntroduceerd met een Mantaroggen wijzerplaat. Deze editie is misschien nog wel mooier dan de vorige met zijn grijsblauwe wijzerplaat, die extra opvalt door de zwarte bezel. Deze horloges worden geleverd met een bijpassende grijsblauwe siliconen band.

Witte haai editie

De Witte Haai is naast de Walvis en Schildpad een bedreigd diersoort en heeft dan ook een prominente rol in de ‘Save the Ocean’ serie.

De prachtige golvende oceaanblauwe wijzerplaten van deze unieke duikhorloges zijn een subtiele verwijzing naar het belang van gezonde oceanen. Wat deze horloges helemaal bijzonder maakt is de haaienvin die opduikt bij de 8-uurmarkering!

Antarctica Pinguïn editie

Als je de wijzerplaten bijzonder vindt met de haaienvin en/of mantaroggen, zal ook deze editie je gaan verrassen. De wijzerplaat is ijskoud met een op vorst gebaseerd motief, en een zestal pootafdrukken van de pinguïn. Bij het aflezen van de tijd waan je jezelf in Antarctica🥶

Monster SRPG57 & Baby Tuna SRPG59

Nog net op de valreep van 2021 heeft Seiko nog twee nieuwe ‘Save the Ocean’ Antarctica modellen geïntroduceerd. De gelimiteerde modellen SLA055J1 en SLA057J1 zijn geïnspireerd op het iconische duikhorloge uit 1968, referentie 6159-7001. De wijzerplaat en bezel van referentie SLA055J1 heeft prachtige ijsblauwe kleuren. Referentie SLA057J1 heeft een mooie zwarte wijzerplaat en bezel met goudkleurige indexen, logo’s en wijzers. In tegenstelling tot eerdere ‘Save the Ocean’ horloges zijn er geen bedreigde diersoorten op de wijzerplaat afgebeeld. Graag meer weten over deze horloges? Lees dan het volgende artikel: Release: Seiko’s moderne her-creatie van de duikklassieker uit 1968

SLA055J1 (1.300 stuks) en SLA057J1 (600 stuks)

Seiko is het nieuwe jaar van 2022 goed gestart met de introductie van twee nieuwe Antarctica modellen in de Prospex collectie. In plaats van pootafdrukken zie je nu een groep pinguïns zwemmen in de ijskoude zee van Antarctica. De nieuwe modellen, het Seiko Monster en de Baby Tuna, zijn voorzien van een prachtige donkerblauwe wijzerplaat.

Monster SRPH75 & Baby Tuna SRPH77

Update woensdag 9 maart 2022

1965 / 1968 / 1970 Moderne Re-interpretaties ‘Save the Ocean’ Special Editions

SPB297J1, SPB299J1 & SPB301J1

Seiko heeft, in maart 2022, nog eens drie nieuwe modellen aangekondigd. Deze modellen zijn zogeheten re-interpretatie modellen, waarvan het design geïnspireerd is op legendarische Seiko modellen uit het verleden (62MAS, 6169-7001 en 6105-8110). Net als de vorige modellen beschikken deze nieuwe horloges over prachtige ‘ijzige’ Antarctica wijzerplaten.

Bezoek de website van Seiko voor meer informatie over dit mooie initiatief!

Categories

Geen categorie

Tags

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thomdelang

Mooi artikel!

trackback

[…] Beide duikhorloges hebben een gelimiteerde oplage van slechts 1.300 stuks (SLA055J1) en 600 stuks (SLA057J1), en zijn verkrijgbaar vanaf januari 2022. De advies verkoopprijs bedraagt €4.600. Seiko doneert een deel van de opbrengst aan organisaties die zich inspannen voor het behoud van de oceaan wereldwijd. Wil je graag meer weten over het Seiko ‘Save the Ocean’ initiatief? Lees dan ook zeker eens dit artikel: ‘Saving the Ocean’ met Seiko. […]

trackback

[…] naar het gehele verhaal achter dit bijzonder initiatief? Lees dan ook zeker eens het artikel: ‘Saving the Ocean’ met Seiko. Hier zijn ook alle Seiko horloges te vinden die onderdeel zijn van deze […]

trackback

[…] Benieuwd naar het gehele verhaal achter dit bijzonder Save the Ocean initiatief en alle modellen die hier onderdeel van zijn? Lees dan ook eens dit artikel. […]

trackback

[…] De bijzondere wijzerplaat van de nieuwe Prospex-creatie doet denken aan de ijzige gletsjers van de Noordpool en Antarctica. De zilverwitte kleur in combinatie met de subtiel gestreepte textuur zorgen voor diepte op de wijzerplaat. Het nieuwe duikershorloge maakt onderdeel uit van het ‘Save the Ocean’ initiatief van Seiko. Dit betekent dat een deel van de opbrengst gedoneerd wordt aan instanties die zich inzetten voor het leven in en rondom de oceaan. Wil je graag meer weten of dit bijzondere initiatief, lees dan ook eens dit artikel: ‘Saving the Ocean’ met Seiko […]

trackback

[…] Bezoek de website van Seiko voor informatie. Wil je graag meer weten over de “Save the Ocean” serie, lees dan ook eens dit artikel: Saving the ocean met Seiko. […]

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x