Skip to content

Deze horloges kun je dragen tijdens het zwemmen of duiken

Zwembroek aan, slippers aan de voeten, gezicht ingesmeerd, handdoek en drinken in de tas: helemaal klaar om naar het strand of zwembad te gaan. Oh wacht, kan ik mijn horloge wel aanhouden tijdens het zwemmen? Een “dilemma” voor waterratten en zonaanbidders die ook van horloges houden.

Een horlogefanaat zonder een horloge om de pols, voelt zichzelf toch een beetje als Lee Towers zonder gouden microfoon. Naast het gevoel van compleetheid is het vooral ook praktisch om een horloge aan de waterkant te dragen. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk bijhouden wanneer het weer tijd is voor de volgende cocktail!

Wil jij graag weten of je kunt zwemmen met jouw horloge, of sta je op het punt een horloge aan te schaffen, waarmee je wilt zwemmen, snorkelen en/of duiken? Lees dan snel verder!

Een zwemgids voor horloges

Op bijna elk horloge staat de “water resistance” aangegeven in meters, BAR (luchtdruk) of ATM (atmosfeer). De waterbestendigheid – oftewel de waterdichtheid – van een horloge is meestal te vinden op de onderste helft van de wijzerplaat of op de achterzijde. Als dit niet het geval is, kijk het dan voor de zekerheid even na in de gebruiksaanwijzing. Als je een horloge wilt aanschaffen, kijk dan even bij de specificaties van het horloge.

In de onderstaande tabel kun je op een eenvoudige manier zien of het horloge geschikt is om mee te zwemmen:

Water Resistant (WR)Spatwaterdicht: het horloge is bijvoorbeeld bestand tegen regendruppels.
30 meters, 3 ATM of 3 BARHet horloge is bestand tegen een kortstondige onderdompeling, bijvoorbeeld tijdens het handen wassen.
50 meters, 5 ATM of 5 BARHet horloge is geschikt om mee te douchen.
100 meters, 10 ATM of 10 BARHet horloge is geschikt om mee te zwemmen en snorkelen.
200 meters, 20 ATM of 20 BARHet horloge is geschikt om te dragen tijdens het zwemmen, watersporten en duiken.
Vanaf 300 meters, 30 ATM of 30 BAR Geschikt voor zwemmen, watersporten, duiken en saturatieduiken. Voor saturatieduiken is een heliumventiel aanbevolen.
Horloge zwem- en duikgids

Zoals je misschien al in de tabel hebt opgemerkt, zegt het aantal meters niets over tot welke diepte je met een horloge kunt zwemmen of duiken. Als je horloge een waterbestendigheid heeft van 50m, betekent dit dus niet dat je er ook 50 meter diep mee kunt zwemmen. In praktijk mag je er alléén mee douchen. Het aantal meters zegt iets over de hoeveelheid meters druk een horloge kan weerstaan.

Zwemtips

Horloges die een waterdichtheid hebben van 100m of meer kun je veilig dragen tijdens zwemactiviteiten. Controleer wel van te voren of de kroon van het horloge helemaal is dichtgedraaid of ingedrukt. Heb je een vintage duikhorloge waarmee je graag wilt zwemmen? Laat het horloge dan eerst testen op waterdichtheid door een horlogemaker. De materialen die een horloge waterdicht maken – zoals de rubberen ringen bij de kroon en achterzijde van de kast – kunnen na verloop van tijd slijtage oplopen.

Spoel het horloge na het zwemmen of duiken onder schoon water af, zodat er geen zeewater of zand op je horloge achterblijft. Droog het horloge na het afspoelen goed af om eventuele roestvorming op de horlogekast of band te voorkomen.

Heb je nog een vraag over de waterbestendigheid van een horloge? Stel deze dan gerust onderaan het artikel! Of post gewoon een leuke foto van je horloge in het water.

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Heeft een horloge een waterbestendigheid van 100 m, dan kun je ermee zwemmen en snorkelen. Een horloge met een waterbestendigheid van 200 m of hoger is geschikt om mee te zwemmen, snorkelen én duiken. In dit artikel vind je meer informatie over de waterbestendigheid van een horloge: Deze horloges kun je dragen tijdens het zwemmen […]

Michael

fijn blog.
Kan ik me aanmelden voor meer?

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x