Skip to content

De Rolex Deepsea Challenge: een duikhorloge dat de grenzen opzoekt

Filmmaker en ontdekkingsreiziger James Cameron heeft vandaag wel een heel bijzonder horloge onthult, namelijk de Rolex Sea-Dweller Deepsea Challenge. De Rolex Deepsea Challenge is geïnspireerd op het experimentele horloge dat James vergezelde tijdens zijn historische afdaling van 10.908 meter in de Mariana Trench op 26 maart 2012. Het nieuwe Rolex horloge is gegarandeerd waterdicht tot een diepte van maar liefst 11.000 meter (36.090 voet), en is hiermee een nieuwe mijlpaal in de wereld van duikhorloges.

De kast van de Deepsea Challenge heeft een diameter van 50mm en is gemaakt van RLX-titanium. Daarnaast is het horloge uitgerust met een helium-ontsnappingsventiel en het Ringlock-systeem, en kan hiermee duikers in elke omgeving begeleiden.

Het ultieme horloge voor ondenkbare diepten van de oceaan

Terwijl het experimentele horloge van 2012 bevestigd werd aan de duikboot van James Cameron, is de Deepsea Challenge ontworpen om te dragen om de pols. Een prestatie die mogelijk wordt gemaakt door het gebruik van een door Rolex geselecteerde titaniumlegering van klasse 5: RLX titanium. Dankzij dit robuuste en bijzonder lichte metaal is het nieuwe horloge 30% lichter dan het experimentele model van 2012.

De verlengingssystemen van de horlogeband – de Rolex Glidelock en de Fliplock-verlengschakel – maken het mogelijk om het horloge over een duikpak tot 7 mm dik te dragen. Daarnaast omvat het duikhorloge alle belangrijke innovaties die Rolex gedurende vele jaren heeft ontwikkeld:

  • Het Ringlock-systeem, een gepatenteerd design van de kast waardoor het horloge extreme druk kan weerstaan
  • De helium-ontsnappingsklep, waardoor overtollig gas uit het horloge kan ontsnappen tijdens de decompressiefase van een duiker. De druk in de kast wordt hierdoor verminderd, en zou anders het horloge kunnen beschadigen
  • De Triplock-kroon, met drie verzegelde zones
  • Het Chromalight-display, waarvan de langdurige lichtgevende markeringen en wijzers zorgen voor een uitzonderlijke leesbaarheid

Om de waterdichtheid van elke Deepsea Challenge te testen, heeft Rolex in samenwerking met Comex (Compagnie Maritime d’Expertises) speciaal een ultrahogedruktank ontwikkeld die een testdruk kan reproduceren die gelijk is aan die van water op een diepte van 13.750 meter (45.112 voet).

Het uurwerk

Het hart van de Oyster-kast wordt gevormd door het automatisch 3230 uurwerk, een uurwerk dat volledig door Rolex is ontwikkeld en geproduceerd. Dit zelfopwindende uurwerk bevat verschillende gepatenteerde componenten, zoals het Chronergy-echappement en de Parachrom-veer, ongevoelig voor magnetische velden, evenals de Paraflex-schokdempers. Mede dankzij de superieure efficiëntie van het echappement biedt het 3230 uurwerk een energiereserve van ongeveer 70 uur. Zoals bij alle horloges van Rolex heeft de Deepsea Challenge de Superlative Chronometer-certificering en heeft het een chronometrische precisie van -2/+2 seconden per dag.

Een eerbetoon aan de ontdekkingsreizigers van de ABYSS

De achterzijde van het horloge is gegraveerd met de woorden “Mariana Trench” en de data “23-01-1960” en “26-03-2012”, als eerbetoon aan twee historische duiken in de Mariana Trench: door oceanograaf Jacques Piccard en luitenant van de Amerikaanse marine Don Walsh aan boord van de Trieste, in 1960, en de solo-afdaling in 2012 van James Cameron in de Deepsea Challenger. Beide expedities namen experimentele Rolex horloges mee.

James Cameron aan het woord

Het ontwerp van het horloge dat de duik van James Cameron begeleidde, vormde een grote uitdaging voor Rolex. Tijdens de zeven uur durende duik, waarvan drie uur op de bodem om te filmen en monsters te verzamelen, weerstond het experimentele horloge de enorme druk feilloos. Net zoals het horloge uit 1960 dat ook had gedaan. Vandaag – op 1 november 2022 – markeert de Deepsea Challenge een nieuwe mijlpaal in de wereld van diepzee duiken.

De verkoopprijs van de nieuwe Rolex Sea-Dweller bedraagt € 25.950. Bezoek de website van Rolex voor meer informatie.

Categories

Geen categorie

Tags

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x