Skip to content

De Omega Speedmaster van Wally Schirra is voor meer dan $ 1,9 miljoen verkocht

Tijdens een veiling van RR Auction is er deze keer wel een hele speciale Omega Speedmaster onder de hamer gegaan. De Speedmaster was namelijk eigendom van NASA-astronaut Walter “Wally” Schirra, en is voor het astronomische bedrag van $1.907.000 verkocht. Referentie BA 145.022 in 18K geel goud is van historische waarde en vertegenwoordigt de connectie die Omega heeft met de ruimteverkenning.

Het horloge maakt deel uit van de iconische genummerde serie die in 1969 werd geproduceerd om het succes van Apollo 11 te vieren. Modelnummers 3 t/m 28 werden aan astronauten gegeven die onderdeel waren van het NASA ruimteprogramma, inclusief degenen die aanwezig waren bij een “Astronaut Appreciation Dinner” op 25 november van dat jaar in Houston.

Schirra was een van de aanwezige astronauten die avond en ontving het horloge met nummer 8, met een omcirkelde gravure op de achterzijde van de kast met de tekst “Astronaut Walter M. Schirra, Mercury 8 – Gemini 6 – Apollo 7”.

Omega Speedmaster BA 145.022

De Speedmaster BA 145.022 is gemaakt van 18K geel goud en heeft een beroemde bordeauxrode bezel. Op de achterzijde van de kast staat de volgende inscriptie: “om de verovering van de ruimte door de mens met de tijd, door de tijd, op tijd te markeren.” Het horloge beschikt daarnaast over het handmatige 861 uurwerk – een directe afstammeling van het legendarische 321 uurwerk die astronauten op de maan vergezelde. Het 861 kaliber heeft een energiereserve van 48 uur.

Schirra speelt zowel een belangrijke rol in de geschiedenis van Omega als de ruimteverkenning. Op 3 oktober 1962 droeg hij zijn eigen persoonlijke Speedmaster CK 2998 tijdens de “Sigma 7”-missie van het Mercury-programma. Dit was de allereerste keer dat een Omega horloge in de ruimte werd gedragen, en markeerde het hiermee het begin van een lange en speciale betrokkenheid van het Zwitsers merk. Slechts een paar jaar later kwalificeerde NASA de Omega Speedmaster als officieel horloge voor bemande ruimtemissies. Hiermee werd de erfenis van Omega gelanceerd die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Omega Speedmaster BA 145.022 genummerd

De speciale genummerde Omega Speedmaster horloges zijn geproduceerd tussen 1969 en 1973 in een beperkte oplage van slechts 1.014 exemplaren. De allereerste hiervan werd gemaakt voor de Amerikaanse president, Richard Nixon, en de nummer 2 werd toegewezen aan de Amerikaanse vice-president Spiro Agnew. Deze horloges werden later echter teruggestuurd vanwege het strikte schenkingsprotocol van de Amerikaanse overheid. Modelnummers 3 – 28 werden gegeven aan NASA-astronauten, nummers 29 tot 32 werden aangeboden aan Zwitserse leiders en politici in de horloge-industrie, en nummers 33 – 1000 werden aan het ‘grote’ publiek aangeboden. Elk exemplaar is tot op de dag van vandaag zeer gewild.

Eerder dit jaar bracht de Speedmaster BA 145.022 van Apollo 11-astronaut Michael Collins nog $765.000 op. Dit bewijst nog maar eens de ongekende populariteit van deze unieke Speedmaster-serie. Bezoek de website van RR Auction voor meer informatie en foto’s.

Foto Walter Schirra: NASA
Foto’s van het horloge en het document: RR Auction

Categories

Geen categorie

Tags

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x