Skip to content

Close-up: YEMA Superman FAF ‘Search and Rescue’ Limited Edition

Een horloge met historie is vaak leuker om te dragen dan een horloge zonder achtergrond. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwe YEMA Superman FAF ‘Search and Rescue’. Dit horloge is gebaseerd op een iconisch militair duikershorloge uit de jaren zeventig.

De allereerste samenwerking tussen YEMA en de Franse Luchtmacht

In het begin van de jaren zeventig deed de Franse Luchtmacht een beroep op YEMA om de Aviation Rescue Swimmers – onderdeel van de Search And Rescue (SAR) – uit te rusten met een duikershorloge. Deze speciale eenheid van de Franse Luchtmacht werd opgericht in de jaren zestig om reddingsoperaties uit te voeren in de lucht en op zee, onder extreme omstandigheden en in vijandige omgevingen.

De Aviation Rescue Swimmers – ook wel bekend onder de bijnaam “THE SPLASH SQUAD” – zijn voornamelijk toegewijd aan het redden van luchtmachtpiloten die het slachtoffer zijn van een crash in open zee. De eliteduikers vormen het laatste redmiddel voor Franse piloten, en grijpen in wanneer conventionele middelen niet ingezet kunnen worden.

De elite-eenheid werd niet uitgerust met zomaar een duikershorloge. De Aviation Rescue Swimmers kregen namelijk een YEMA Superman met referentie 24.11.17. Dit model werd specifiek gekozen mede door zijn robuustheid en waterbestendigheid van 300m. Verder voldeden alle specificaties aan de strikte militaire normen.

Sinds de eerste samenwerking – en bijna 50 jaar later – zijn er vele YEMA Superman modellen gedragen door de Franse strijdkrachten. Hierdoor zijn de Superman duikhorloges van YEMA eigenlijk niet meer weg te denken bij de French Air Force (FAF), en is de Superman een echte militaire ‘toolwatch’ te noemen.

YEMA Superman FAF ‘Search and Rescue’

Dat de Yema Superman ‘Search and Rescue’ een coole achtergrond heeft, dat is een ding dat zeker is. Het model is onderdeel van een team dat levens redt, mooier gaat het niet worden. Maar is het nieuwe model wel een waardige heruitgave van zijn legendarische voorouder? Je leest het hieronder.

Een design dat trouw blijft aan het origineel

De YEMA Superman met referentie 24.11.17 was vroeger verkrijgbaar met twee soorten uurmarkeringen, namelijk rechthoekige en U-vormige. Gelukkig is er bij het nieuwe model voor gekozen om de prachtige diepblauwe wijzerplaat te voorzien van de U-vormige indexen. Deze geven meer diepte aan de wijzerplaat en is hiermee unieker. In de binnenzijde van de U is er een punt gevuld met Super-LumiNova. Dit is natuurlijk onmisbaar voor een duikhorloge, waarbij je ook in donkere omstandigheden de tijd goed moet kunnen aflezen.

Naast de herkenbare uurmarkeringen heeft het team van YEMA nog een herkenbaar element teruggebracht, namelijk de schopvormige secondewijzer! Deze gepolijste secondewijzer – met twee markeringen, waarvan een lichtgevend – werd ook gebruikt bij een aantal vintage Superman horloges. De grote pijlvormige urenwijzer en brede minutenwijzer, die onder andere toegepast zijn bij ref. 24.22.17, keren ook terug bij dit model. Net als de uurmarkeringen zijn de wijzers voorzien van Super-LumiNova. De datumindicator is gepositioneerd bij de 3-uurmarkering, en is voorzien van een subtiele gepolijste rand.

Misschien zijn de grootste verschillen ten opzichte van de duikklassieker wel de logo’s en teksten op de wijzerplaat. Dit geeft nog maar eens aan hoe dicht bij het origineel uit de jaren zeventig is gebleven. De ‘990 feet’ heeft plaats gemaakt voor de tekst ‘300 metres’. De tekst ‘Automatic’ heeft een vleugje Frans gekregen en is veranderd naar ‘Automatique’. Bij een aantal vintage Superman ‘Search and Rescue’ modellen is er bij de onderste helft van de wijzerplaat ‘Patent Pending’ te lezen. Vijftig jaar later is dit natuurlijk niet meer het geval, waardoor deze tekst verdwenen is. Bij de bovenste helft van de wijzerplaat kun je het vernieuwde YEMA logo vinden in combinatie met de Superman aanduiding.

Het innovatieve ‘bezel-lock’ mechanisme

Sinds de introductie van de YEMA Superman in 1963 zijn de horloges voorzien van een zogeheten ‘bezel-lock’. Deze revolutionaire bezel beveiliging zorgt ervoor dat de bezel tijdens het duiken niet per ongeluk kan verschuiven. De duiker gebruikt de bezel meestal om zijn verblijfsduur onder water bij te houden. Als een bezel per ongeluk verschuift kan dit zeer gevaarlijke situaties opleveren. Door de kroon – tegen de klok in – los te draaien zorg je ervoor dat je de bezel kunt bedienen. Wanneer deze op de gewenste markering staat draai je de kroon weer dicht, waardoor je de bezel borgt. Naast de veiligheidsvoordelen geeft de bezel-lock het duikhorloge een stoere en robuuste uitstraling.

De zwarte bezel – met witte markeringen – is voorzien van krasbestendig saffier glas. De glanzende weergave doet denken aan de bakelieten bezel van de voormalige Superman referentie 24.11.17.

Een militair horloge met Zwitserse precisie

In de 316L roestvrijstalen kast met kroonbescherming tikt een SELLITA SW200-1 uurwerk van Zwitserse makelaardij. Dit automatische uurwerk staat vooral bekend om zijn betrouwbaarheid. Het uurwerk beschikt over een energiereserve van 38 uur en een tikgetal van 28.800 per uur. Hierdoor zweeft de secondewijzer vloeiend over de wijzerplaat heen.

Verschillende banden en kastdiameters

De Superman ‘Search and Rescue’ is verkrijgbaar in combinatie met drie verschillende banden:

  • Stalen band: de 316L roestvrijstalen band wordt geleverd met een dubbele veiligheidsvouwsluiting met veiligheidsslot en een duikersverlenging zodat deze gemakkelijk over een duikpak kan worden aangepast.
  • Rubberen FKM VITON® band: deze nieuwe rubberen band is ontworpen voor intensief gebruik in alle extreme omstandigheden dankzij het lichte, flexibele en zeer resistente VITON®-materiaal dat ook stof afstoot. De elegante 316L roestvrijstalen gesp voegt stijl en comfort toe.
  • Military NATO-band: voor sportief gebruik heeft YEMA een blauwe NATO-band ontworpen die het militaire aspect van deze Superman accentueert.

Zoals we van YEMA gewend zijn is er ook bij dit horloge een keuze uit twee kastdiameters, namelijk 39mm en 41mm (ref. YAA22-39 en YAA22-41). Zowel de bovenkant als de zijkant van de lugs zijn gepolijst. De zijkant van de kast heeft een geborstelde afwerking. Wanneer je het horloge omdraait zie je een ‘gesloten’ kast, die met trots voorzien is van het logo van de French Air & Space Force. Dit logo is ook zichtbaar op de kroon. Elk horloge is gegraveerd met een uniek nummer van 0001 tot 1000, voor zowel het leger als het grote publiek. Een leuk detail is dat exemplaar 0001 officieel overhandigd wordt aan Captain Steve Slack als erkenning voor zijn levenslange militaire carrière bij de Aviation Rescue Swimmers.

Verkrijgbaarheid

Het speciale YEMA Superman model is, vanaf september, gelimiteerd verkrijgbaar in een oplage van slechts 1.000 stuks. De verkoopprijs varieert van €1.149 tot 1.299, afhankelijk van de bandkeuze. Pre-orderen is mogelijk vanaf 14 juli voor het Franse leger en vanaf 20 juli voor het grote publiek. Wil je graag meer te weten komen over de Superman FAF ‘Search and Rescue’, bezoek dan eens de website van YEMA.

Om alle militairen te bedanken die eervol hebben gediend in de Franse lucht- en ruimtemacht, doneert YEMA 12,5% van de omzet aan de officiële Franse Veteranenstichting (FOSA).

Close-up video en foto’s

Kun jij ook geen genoeg krijgen van deze speciale duiker? Bekijk dan eens onderstaande video en foto’s waarin we alles nog eens uitlichten, inclusief de specificaties.

Categories

Geen categorie

Tags

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x