Skip to content

Seiko Astron GPS Solar ref. SSH127J1: hét horloge voor de wereldreiziger

Dat de tijd voorbij vliegt besef je het meest als je je eigen kind ziet opgroeien en ontwikkelen. Horlogeliefhebbers hebben wat dat betreft nog een extra referentiepunt, want de Seiko Astron bestaat alweer 10 jaar! Om dit te vieren introduceert Seiko een gelimiteerde Astron, met een oplage van slechts 1.200 exemplaren wereldwijd. Door de prachtige wijzerplaat hebben Seikofans het horloge omgedoopt tot de Seiko Astron ‘’Supernova’’. Een ‘’Supernova’’ is het verschijnsel waarbij een ster op spectaculaire wijze explodeert. Benieuwd naar de overeenkomsten tussen het natuurverschijnsel en het nieuwe horloge van Seiko? Lees dan het artikel snel verder.

Het ontstaan van de Seiko Astron

Het eerste Quartz-horloge ter wereld, de Seiko Quartz Astron, werd op 25 december 1969 in Tokyo geïntroduceerd. Het horloge leverde ongeëvenaarde prestaties, met een onnauwkeurigheid van slechts 5 seconden per maand. Dit was destijds 100 keer nauwkeuriger dan welk ander horloge dan ook. Daarnaast liep het horloge ten minste een jaar lang continu door. Een nieuwe ster was hiermee geboren. Dit vonden de bedenkers van de naam Astron eveneens, Astron betekent namelijk ‘Ster’ in het oude Grieks.

Iets meer dan 30 jaar later, was het tijd voor de volgende stap voorwaarts. Seiko wilde graag een horloge ontwikkelen voor een nieuwe generatie. Het nieuwe horloge moest gaan beschikken over de modernste technologieën, namelijk zonne-energie gecombineerd met GPS-systemen. En dat allemaal in een kast dat je kunt dragen om je pols. In het begin van 2000 begon Seiko met de ontwikkeling van ’s werelds eerste GPS-horloge met solar-uurwerk. Het doel was om iets te bereiken dat net zo revolutionair was als de eerste Astron uit 1969.

In 2012 was het dan zover, de lancering van de Seiko Astron GPS Solar. Een horloge dat GPS-signalen kan ontvangen en tijdzone-, tijd- en datumgegevens kan identificeren met behulp van het wereldwijde netwerk van GPS-satellieten. De Astron herkent alle 39 tijdzones op aarde. Net als zijn voorouder uit de jaren zestig luidt de nieuwe Seiko Astron een nieuw tijdperk in.

De gelimiteerde Seiko Astron SSH127J1

De Seiko Astron wordt ook wel het horloge voor de wereldreiziger genoemd. De gelimiteerde Astron met referentie SSH127J1 is voorzien van een GPS Solar-uurwerk. Dit houdt in dat het horloge zijn energie haalt uit licht. Na het waarnemen van 5 seconden helder zonlicht, maakt het horloge dagelijks een verbinding met 4 of meer GPS-satellieten om de juiste lokale tijd te tonen. Deze verbinding wordt gemaakt op alle denkbare plaatsen, zelfs op een bergtop. Door deze bijzondere energiebron heeft het horloge een verbazingwekkende precisie van één seconde per elke 100.000 jaar. Kortom, hét perfecte horloge voor de wereldreiziger!

Een spectaculaire wijzerplaat omringd door een donkere kast

Er is van alles te zien op de driedimensionale wijzerplaat van de Seiko Astron, zoals: grote gepolijste uren- en minutenwijzers, prominente uurmarkeringen, een schuine minutenring en drie subwijzerplaten. Ondanks de vrij drukke wijzerplaat is alles toch heel duidelijk af te lezen. De indexen en wijzers zijn voorzien van LumiBrite. Door de toevoeging van dit lichtgevend materiaal is de tijd ook in donkere omstandigheden goed te zien.

Het mooiste hebben we nog niet benoemd. Dat is toch echt de groenkleurige wijzerplaat. Deze heeft een kleurverloop van licht naar donkergroen. Daarnaast is de wijzerplaat voorzien van een ´sunburst´-effect, waardoor het horloge speelt met het licht. Het radiale patroon van de wijzerplaat doet denken aan een supernova, waarbij er plotseling een heldere lichtuitstoot plaatsvindt in de nachtelijke hemel. De bijzondere wijzerplaat wordt dan ook omringd door een zwarte kast met een diameter van 43,1 mm. De kast en band zijn gemaakt van titanium, dat even sterk is als roestvrij staal. Ondanks zijn robuustheid draagt de Astron enorm licht en comfortabel. Zowel de superharde coating als de keramische bezel beschermen het horloge tegen krassen.

Een geavanceerd uurwerk

De gelimiteerde Seiko Astron met referentie SSH127J1 is voorzien van een GPS Solar 5X53-uurwerk. Dit uurwerk maakt tot twee keer per dag verbinding met het GPS-netwerk om overal ter wereld zijn grote nauwkeurigheid te behouden. Wanneer de drager van tijdzone verandert, is één simpele druk op de knop voldoende: de wijzers snellen naar de juiste lokale tijd in een tempo dat mogelijk is dankzij een innovatief systeem waarbij uren-, minuten- en secondewijzers onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Bovendien kan de drager de weergave van de tijd onmiddellijk veranderen van thuis naar de lokale tijd en omgekeerd. Als het horloge volledig is opgeladen, werkt het gedurende zes maanden.

De functiewijzer bij de 9-uur positie geeft aan of het horloge GPS-signalen ontvangt of niet. Naast de status ‘’laag energieniveau’’ geeft de beweging van de secondewijzer het lage energieniveau gedetailleerder aan. De onderste subwijzerplaat geeft een tweede tijdzone aan. Een kleine wijzer rechtsboven de subwijzerplaat laat zien of de tijdsaanduiding AM (tussen 00.00 uur ‘s nachts en 12.00 uur ’s middags) of PM (tussen 12.00 uur ‘s middags en 00.00 uur ’s nachts) is. De subwijzerplaat bij de 3-uur positie geeft aan op welke dag we leven. De datum is subtiel weergegeven tussen de 4- en 5-uur positie.

Verkrijgbaarheid

Zoals eerder al aangegeven is de Seiko Astron gelimiteerd verkrijgbaar met een oplage van slechts 1.200 exemplaren wereldwijd. Gelukkig hebben een aantal Nederlandse juweliers de nieuwe Astron in hun vitrine liggen. Nummer 99 is bijvoorbeeld te bekijken en te bestellen bij GJ Van Ark Juwelier. De verkoopprijs van de gelimiteerde Astron bedraagt €2.500. Bekijk de onderstaande video voor de belangrijkste specificaties of bezoek de website van Seiko.

Unboxing video van de Seiko Astron SSH127J1 incl. specificaties

Categories

Geen categorie

Tags

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x