Skip to content

Mu:n lanceert een maanfase-collectie die gecreëerd is door 5.500 horlogeliefhebbers

Wij hadden nog niet eerder van Mu:n gehoord totdat we het Franse horlogemerk tegenkwamen op Kickstarter. Niet alleen de merknaam trok onze aandacht, maar ook de maanfase-horloges die zij via het platform aan de man proberen te brengen, vielen op.

Het merk Mu:n is twee jaar geleden opgericht door drie Franse jongeren. De aanjager van dit project was Victor. Zijn passie voor horloges begon ongeveer 6 jaar geleden, toen zijn vader hem een Omega Speedmaster gaf die hij op een bouwplaats had gevonden. In slechte staat, maar wel functioneel. De trigger voor de lancering van Mu:n vond plaats na de dood van Victor’s grootvader. Op zolder vond hij een Luch horloge met maanfase-complicatie. Een Sovjet horloge! Victor raakte geïntrigeerd door maanfase-horloges en benaderde zijn neef, Thibault, om een eigen horlogemerk op te richten.

Wat is een maanfase-horloge?

De maan draait precies in 29,5 dagen om de aarde. Tijdens deze cyclus heeft de maan verschillende maanfases. Omdat de maan om de aarde draait, valt er niet constant evenveel licht op de maan. Soms zit de aarde (deels) tussen de maan en de zon in en valt er schaduw van de aarde op de maan. De maan is dan gedeeltelijk of helemaal niet zichtbaar.

Een maanfase-horloge laat je precies zien in welke fase de maan zich bevindt. Om de maancyclus te reproduceren, zijn er twee manen getekend op een schijf die wordt aangedreven door een wiel met 59 tanden. De schijf roteert elke 29,5 dagen een volledige cyclus, en bootst daarmee de maanrotatie na. De fase van de maan kun je bekijken door de opening in de wijzerplaat.

Het Mu:n-project

De originaliteit van Mu:n ligt zowel in het ontwerp als in het creatie-proces. Twee jaar geleden sprak het Franse horlogemerk de ambitie uit om horlogeliefhebbers een nieuwe manier te bieden om deel te kunnen nemen aan het ontwerpproces. Deze reis bestond uit vier stappen.

Een blanco vel

In maart 2021 lanceerde Mu:n zijn eerste creatieve online-omgeving: de Online Watch Creator. Deze tool stelt de creatieveling in staat om zijn of haar eigen horloge te ontwerpen in slechts een paar muisklikken. Maar liefst 800 modellen werden er ingediend. Het Mu:n-team zette deze concepten vervolgens om naar een aantal schetsen.

Het ontwerp

Aan het einde van de eerste stap had Mu:n een vijftal schetsen uitgewerkt. De deelnemers werden vervolgens uitgenodigd om door deze schetsen te bladeren, en ze te voorzien van hun stem. In totaal zijn er 1.200 stemmen, aangevuld met 250 reacties binnengekomen.

Technische tekeningen

In het najaar van 2021 schakelde het Mu:n-project over naar een 3D-omgeving om technische tekeningen van het geselecteerde ontwerp vast te stellen. De achterban werd opnieuw uitgenodigd om aan elk onderdeel te werken: wijzers, kast, maanschijf, indexen etc.. De ontwerpers konden elk aspect en technisch detail variëren om zo tot hun ultiem ontwerp te komen. Aan het einde van deze ronde had het team onder andere besloten dat de eerste editie van Zwitserse makelij zal zijn.

Montage

In het voorjaar van 2022 nodigde het Mu:n-team zijn community opnieuw uit om de kleuren van de eerste serie te bepalen. In april werd er wederom een creatieve ruimte geopend, waar deelnemers konden stemmen op meer dan 7.000 kleurcombinaties. Online werden er meer dan 4.000 horloges in elkaar gezet. De projectteams sloten vervolgens het samenwerkingsavontuur af en onthulde een unieke serie om de deelnemende makers te bedanken: de Mu:n Creators-serie.

De maanfase-collectie van Mu:n

Via het Kickstarter-platform heeft Mu:n twee horlogeseries gelanceerd:

  • Creators-serie: zoals de naam al doet vermoeden is deze serie opgedragen aan de fanbase die het project nu al twee jaar volgt. Deze serie bestaat uit drie horloges en zijn slechts voor een korte duur verkrijgbaar via Kickstarter.
  • Origine-serie: bestaat op dit moment uit vier modellen, en is de permanente serie van Mu:n. Twee ervan hebben een kastdiameter van 38 mm en beschikken over een automatisch uurwerk. De andere twee modellen met Quartz-uurwerk zijn bedoeld voor horlogeliefhebbers met een iets kleinere portemonnee. Deze horloges beschikken over een Zwitsers Ronda Normetch 708 Quartz-uurwerk, en zijn qua formaat kleiner dan de automatische versies, namelijk 36 mm.

De wijzerplaat

Het design van de wijzerplaat is vrij simplistisch, wat heel prettig is bij een maanfase-horloge. Je ogen worden bijna automatisch naar het maanfase venster getrokken. Wat ook opvalt is de 24-uur tijdsindeling, met vlakken tussen de uurmarkeringen. De horloges in de Origine-serie zijn voorzien van een klassieke witte wijzerplaat. De Creators-horloges beschikken over een zwarte, blauwe en zilveren wijzerplaat met ‘sunburst’-effect. Hierdoor speelt de wijzerplaat op een speelse manier met het licht. Boven de zes-uurmarkering is subtiel de datum af te lezen.

Een realistische maanschijf

In samenwerking met het Zwitserse AJS Production heeft Mu:n een nieuwe print methode voor de maanschijf ontwikkeld. Door het unieke drukproces – dat bestaat uit negen stappen – is elke maanschijf uniek door subtiele variaties in de tint. De maankraters worden erop gebrand, zodat ze waarneembaar zijn met het blote oog. Voor deze succesvolle methode is AJS Production ook beloond tijdens de Exhibitors Show in Genève. De bijzondere maanschijf is te bewonderen bij horloges uit de Creators-serie, in de kleuren blauw en zwart.

De horloges in de Origine-serie beschikken over een maanschijf met een gepolijste afwerking, en zijn gemaakt door het Zwitserse bedrijf Sellita.

Het uurwerk

De automatische horloges zijn voorzien van een SW288-1-uurwerk van Sellita. Deze welbekende fabrikant is opgericht in 1950 in het Zwitserse La-Chaux-de-Fonds. Dit uurwerk met maanfase-complicatie is precies tot 0,03 dagen per omwenteling. Dat wil zeggen: een verschuiving van één dag per 3 jaar. In dit verband is het interessant om op te merken dat het uurwerk is voorzien van een snelle datum- en maan-dagcorrector. Essentieel als u uw uurwerk eenvoudig en snel wilt aanpassen.

Wat betreft de technische aspecten, heeft het uurwerk 26 jewels en een frequentie van 28.800 trillingen per uur (4Hz). Hierdoor beweegt de secondewijzer mooi vloeiend over de wijzerplaat. Daarnaast heeft de ‘dresswatch’ een fijne energiereserve van 38 uur.

Verkrijgbaarheid

Op dit moment heeft Mu:n al meer dan €225.000 binnengehaald voor hun horloge project. Tot en met 11 december is het nog mogelijk om het project te ‘backen’ en jezelf te trakteren op een gaaf horloge met maanfase-complicatie. Aan de verkoopprijs kan het in ieder geval niet liggen. Maanfase-horloges worden vaak geassocieerd met luxe horlogemerken zoals Longines, IWC, Jaeger-LeCoultre en Patek Philippe. De automatische horloges van Mu:n zijn op dit moment verkrijgbaar vanaf €920, en de Quartz-modellen vanaf €280. Bezoek de website van Mu:n of hun Kickstarter-pagina voor meer informatie.

Video

Blijf op de hoogte!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Notificaties
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x